Scandal între palate. Viorica Dăncilă aşteaptă de la Iohannis invitaţie la summitul UE şi motivarea respingerii miniştrilor propuşi

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri că așteaptă motivarea președintelui Iohannis după ce propunerile de miniștri au fost respinse.

03 mai 2019, 10:16
Scandal între palate. Viorica Dăncilă aşteaptă de la Iohannis invitaţie la summitul UE şi motivarea respingerii miniştrilor propuşi

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri că aşteaptă motivarea preşedintelui Klaus Iohannis în cazul refuzului celor trei miniştri pentru a vedea care au fost cauzele de legalitate care au stat la baza deciziei.

„Așteptăm motivarea pentru respingerea celor trei propuneri. Nu am făcut o referire la o persoană anume. Am observat că în societatea românească apar aceste manifestări de ură, dezbinare, jigniri. Am făcut o referire la modul general, nu la o anumită persoană. Președintele trebuie să ne dea motivarea respingerii, pentru că oportunitatea unor miniștri revine primului ministru. Prim ministrul răspunde pentru buna funcționare a Guvernului. Eu vreau să văd dacă sunt motive de legalitate, nu de oportunitate sau de pregătirea sau de lipsa de pregătire a cuiva”, a spus Dăncilă.

Anca Alexandrescu pleacă din Guvernul Dăncilă. UPDATE: Primele declaraţii ale premierului

„Suntem un Guvern politic. E normal să discutăm ce propuneri vom face. În acelaşi timp, preşedintele trebuie să ne dea motivarea refuzului. Eu vreau să văd dacă sunt motive legate de legalitate, nu de oportunitate”, a mai spus premierul, la Dâmboviţa.

Propunerile de remaniere, refuzate de preşedinte, au fost: Eugen Nicolicea în locul lui Tudorel Toader (ministerul Justiţiei), Oana Florea, ministru propus pentru Fonduri Europene în locul Rovanei Plumb şi pe Liviu Brăiloiu, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locul Nataliei Intotero. Demisiile Nataliei Intotero şi a Rovanei Plumb au venit ca urmare a candidaturii loc la alegerile europarlamentare, în timp ce în cazul lui Tudorel Toader, PSD a decis retragerea sprijinului politic.

Un alt motiv de scandal între palatele Victoria şi Cotroceni este summitul UE de la Sibiu. Viorica Dăncilă nu a fost invitată la summitul de la Sibiu, de pe 9 mai, premierul menționând că este nepotrivită lipsa reprezentanților guvernului de la reuniune.

„Nu pot sa va spun daca merg, nu am fost invitata, daca voi fi invitata, voi merge. Aici e o contradictie, Guvernul a asigurat finantarea summitului, presedintele Consiliului European e premierul. Deci cum sa vorbesti de toate rezultatele, sunt 90 de dosare legislative incheiate, o munca titanica din partea guvernului, mi se pare nepotrivit ca tocmai cei care au muncit atat pentru Romania sa nu fie invitati la summit. Când am deschis presedintia rotativa, eu am spus atunci ca e nevoie de unitate, l-am invitat pe presedintele Iohannis, i-am dat posibilitatea sa vorbeasca primul, ca e presedinte. Nu am fost invitata. Vin toti liderii europeni, e un mesaj pentru intreaga Euripa. Cum putem vorbi de unitate când premierul care detine presedintia rotativa nu e invitat sa vorbeasca de realizari. E greu de inteles, dar sa speram ca cu credinta in suflet si mai mult consens vom da un semnal puternic pentru tara. Ce facem, lasam dezbinarea si lupta interna sa primeze?”, a declarat Viorica Dancila vineri.

DESPRE ORDONANŢA PROPUSĂ DE AEP

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, întrebată despre ordonanţa de urgenţă privind modificarea legislaţiei pentru referendum propusă de AEP, că nu cunoaşte detalii despre subiect deoarece a fost plecată din ţară, însă luni va avea un răspuns în acest sens.

„Lăsaţi-mă să văd. Ştiţi foarte bine că m-am întors aseară în ţară. Nu vreau să vin cu informaţii care nu sunt pliate pe realitate. Luni vă voi răspunde”, a afirmat Viorica Dăncilă, vineri, la Nucet.

AEP a publicat o propunere de modificare, prin OUG, a legislaţiei electorale care să fie aplicată la alegerile europarlamentare şi referendumul pe Justiţie din 26 mai. Autoritatea propune validarea referendumului prin opţiunile valide ale alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la data votării, potrivit documentului pus în dezbatere publică.

Astfel, alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 ale OUG prevăd următoarele: „(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării”.

Legislaţia electorală în vigoare prevede că rezultatul referendumului este validat prin opţiunile alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente.

„(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”, conform Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.