Viorica Dăncilă, dezbateri pe tema Ordonanţei lăcomiei: România nu a inventat aceste taxe. UPDATE: OUG 114 va fi modificată

Premierul Viorica Dăncilă se află în plenul în Camera Deputaţilor, pentru dezbateri pe tema Ordonanţei 114/2018, numită şi Ordonanţa lăcomiei, la solicitarea Grupului parlamentar PNL. Raluca Turcan i-a spus Vioricăi Dăncilă că a transformat viaţa românilor într-un coşmar şi i-a amintit că la învestire a promis că nu va introduce nicio taxă.

04 mart. 2019, 04:27
Viorica Dăncilă, dezbateri pe tema Ordonanţei lăcomiei: România nu a inventat aceste taxe. UPDATE: OUG 114 va fi modificată

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că OUG 114 va fi modificată tot prin ordonanţă de urgenţă, după discuţii cu reprezentanţii din toate domeniile vizate.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni că OUG 114/2018 nu va fi abrogată, dar va fi modificată de Guvern.

„Nu m-am referit punctual la modificările pe care vrem să le facem pe OUG 114 (în cadrul ‘Orei prim ministrului’ de la Camera Deputaţilor – n.r.). Există dialog şi cu siguranţă vom face şi modificări. Domnul ministru Teodorovici a avut dialog cu băncile, am avut şi eu dialog cu reprezentanţi din energie, au fost mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai oamenilor de afaceri, în momentul în care vom vedea toate aceste lucruri vom vedea ce vom prelua, ce vom modifica, dar ceea ce vreau să vă spun este că nu vom abroga OUG 114. Are şi aspecte bune, iar toţi cei care susţin abrogarea OUG 114 cred că nu se gândesc şi la aceste aspecte pozitive pentru cetăţeni şi mă refer în primul rând la salarii, la pensii, la Fondul de Investiţii, la investiţii. Nu am discutat punctual, vom avea discuţii şi în săptămâna aceasta şi vom veni cu toate măsurile”, a spus premierul la Palatul Parlamentului.

Ea a adăugat că OUG 114/2018 va fi modificată tot prin ordonanţă de urgenţă, iar săptămâna acesta vor fi purtate majoritatea discuţiilor pe această temă, inclusiv cu privire la Pilonul 2 de pensii.

Dăncilă a menţionat că nu a primit semnale că anumiţi investitori ar vrea să plece din România şi a spus că sunt investitori care vor să vină în ţara noastră.

„Am spus chiar în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută că de acum încolo nu voi mai adopta nicio ordonanţă de urgenţă până când nu va fi în transparenţă şi nu va fi un dialog pe ordonanţa respectivă”, a afirmat premierul.

_______

UPDATEPremierul Viorica Dăncilă a declarat luni, în Parlament, acolo unde dă explicaţii cu privire la OUG 114, că aceste taxe nu au fost inventate de România şi că solicitările opoziţiei cu privire la măsura legislativă sunt nefondate. 

„Din prima zi a mandatului de prim-ministru am spus că voi veni în faţa de fiecare dată când va fi nevoie. Deşi solicitarea Opoziţiei cu privire la OUG 114 are în vedere opiniile nefondate şi nu textul în ansamblul său, consider că discutarea acestu act normativ e binevenit. România nu a inventat aceste taxe, ele au fost impuse în mai multe ţări din UE. Stimaţi parlamentari de două luni deţinem Preşedinţia rotativ a Consililui UE. Într-un timp scurt am închis dosare mai multe ca Preşedinţia austriacă. În aceste condiţii vi se pare normal ca românii să plătească dobânzi duble faţă de restul în UE”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Premierul a afirmat că în următoarele zile se vor emite normele metodologice de aplicare şi stabilirea măsurilor pentru acordarea finanţării din Fond de Dezvoltare şi Investiţii.

„Deranjează pe cineva că noi gândim româneşte? Prin OUG 114 am urmărit ca aceste miliarde de euro să ajungă în bugetul statului pentru construirea de spitale, autostrăzi (…) Cel mai important capitol din OUG se referă la instituirea unor măsuri pentru investiţii publice. De asemenea, nimeni nu spune că prin acest act stabileşte un traseu şi oferă facilităţi. Prin OUG 114 s-a înfiinţa Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. E primul mecanism de acest fel creat după Revoluţie. Fondul de Dezvoltare şi Investiţii are ca scop finanţarea proiectelor de investiţii în domenii precum salubrizare, educaţie, sănătate, sport, cultură, locuinţe, dar şi pentru finanţarea universităţilor. În următoarele zile se vor emite normele metodologice de aplicare şi stabilirea măsurilor pentru acordarea finanţării din Fond astfel încât unităţile de învăţământ să poată depune proiecte”, a mai spus premierul.


UPDATE: Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan i-a spus Vioricăi Dăncilă că a transformat „viaţa românilor într-un coşmar”

„Dna Viorica Dăncilă, vă citez: cât timp voi fi prim-ministru, nu voi introduce nicio taxă nouă. Punct. Această declaraţie vă aparţine şi este din ziua învestirii dvs. Astăzi putem spune că aţi minţit din prima zi de mandat. Aţi semnat ordonanţa lăcomiei. Aţi adoptat această OUG cu 3 zile înainte de finalul anului, fără niciun fel de dezbatere. (…) Răspunderea legală şi politică e în primul rând a premierului, nici a preşedintelui, nici a consilierilor condamnaţi pentru corupţie”, a mai spus Turcan.
 
Ea a precizat că îi cere premierului să spună dacă mai susţine ordonanţa, fără a face apel la greaua moştenire, fără solicitări de consens, fără să invoce greaua moştenire.

Prezenţa premierului în Parlament are loc în contextul în care, conform Hotnews, Valdis Dombrovskis , vicepreşedinte al Comisiei Europene şi Pierre Moscovici, comisarul însărcinat cu Afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă l-au avertizat pe ministrul Teodorovici printr-o scrisoare transmisă în cursul accestei săptămâni în legătură cu necesitatea modificării OUG 114/2018, Ordonanţă care pune România într-o foarte proastă lumină printre ţările Uniunii Europene, mai ales că deţinem în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului.

„Indexarea taxei la ROBOR ne îngrijorează foarte mult, întrucât limitează capacitatea Băncii Centrale de a-şi îndeplini obiectivele- stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară”, se arată în scrisoare.

Premierul Viorica Dăncilă merge luni în Camera Deputaţilor, pentru dezbateri pe tema Ordonanţei 114/2018, numită şi Ordonanţa lăcomiei, la solicitarea Grupului parlamentar PNL.

Conform progarmului şedinţei de plen de luni a Camerei Deputaţilor, la ora 16:00 au loc dezbateri politice, cu participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă, la solicitarea Grupului parlamentar al PNL, cu tema „Opriţi Ordonanţa Lăcomiei, Ordonanţa care bagă România în faliment”.

Prezenţa premierului în Parlament are loc în contextul în care, conform Hotnews, Valdis Dombrovskis , vicepreşedinte al Comisiei Europene şi Pierre Moscovici, comisarul însărcinat cu Afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă l-au avertizat pe ministrul Teodorovici printr-o scrisoare transmisă în cursul accestei săptămâni în legătură cu necesitatea modificării OUG 114/2018, Ordonanţă care pune România într-o foarte proastă lumină printre ţările Uniunii Europene, mai ales că deţinem în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului.

„Indexarea taxei la ROBOR ne îngrijorează foarte mult, întrucât limitează capacitatea Băncii Centrale de a-şi îndeplini obiectivele- stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară”, se arată în scrisoare.

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a anunţat că există consultări cu mediul de afaceri în ceea ce priveşte modificarea OUG nr. 114/2018. De asemenea, el a mai spus că Guvernul are discuţii cu Autoritatea de Supraveghere Financiară pe tema soluţiilor aplicabile dacă administratorii celor şapte fonduri de pensii private Pilon II se retrag din cauza majorării de capital social pe care trebuie să o facă în conformitate cu prevederile actului normativ.

Totodată, Adrian Vasilescu, consultant de strategie al Băncii Naţionale, a precizat că pentru a deveni lege în urma dezbaterii în Parlament, OUG nr. 114/2018 necesită un aviz de legalitate din partea BNR.

„La Camera Deputaţilor va trebui să fie făcut şi un aviz de legalitate, o analiză de legalitate şi va trebui să fie respectată legea şi cu avizul Băncii Naţionale”, a declarat Vasilescu.

În urmă cu o săptămână, în Cameră a fost invitat, pe aceeaşi temă, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici., care a declarat că Ordonanţa 114 din 2018, prin care Guvernul impune băncilor „taxa pe lăcomie”, este cel mai curajos act normativ de după Revoluţia din 1989, fiind o măsură care susţine autorităţile locale şi sectorul construcţiilor.
„Ordonanţa 114 este actul nomativ cel mai curajos şi îndrăzneţ de după Revoluţie, având în vedere complexitatea domeniilor pe care le reglementează. (…) Există o deschidere pentru dialog din partea tuturor miniştrilor. (…) Ordonanţa susţine autoritătile publice locale (…) şi sectorul construcţiilor”, a afirmat ministrul Finanţelor.