Viorica Dăncilă îi răspunde lui Iohannis: Nu statul trebuie resetat, ci preşedintele trebuie resetat. Guvernul sesizează CCR

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri că preşedintele Klaus Iohannis are o obsesie a blocajelor. Ea a afirmat că este ruşinos ca preşedintele să vină după atâta timp să vorbească despre tragedia de la Caracal şi că singura preocupare a candidatului Iohannis este să critice Guvernul. Răspunzând criticilor preşedintelui, Dăncilă a subliniat că nu statul trebuie resetat, ci preşedintele trebuie resetat.

04 sept. 2019, 17:22
Viorica Dăncilă îi răspunde lui Iohannis: Nu statul trebuie resetat, ci preşedintele trebuie resetat. Guvernul sesizează CCR

„Suntem într-o situație fără precedent, de confuzie, generată de compotamentul iresponsabil al președintelui. (…) Klaus Iohannis încalcă deciziile CCR”, a spus Dăncilă, comentând că este „rușinos și indecent” ca șeful statului să vină după atâta timp să vorbească despre tragedia de la Caracal, când el nu a făcut nimic.

„Este absolut incalificabil modul în care candidatul Iohannis se folosește de tribuna prezidențială pentru a-și transmite mesajele. Suntem într-o situație fără precedent, de confuzie, generată de compotamentul iresponsabil al președintelui. Klaus Iohannis încalcă deciziile CCR. Este rușinos ca președintele să vină să vorbească despre tragedia de la Caracal. E indecent să folosească această dramă. Nu statul trebuie resetat, ci președintele României trebuie resetat. Nu doar președintele pare dedicat blocării guverenului, ci și opoziția. În loc să-și facă treaba, își negociază voturi. Iohannis și partidele de opoziție își fac propriile jocuri. Președintele nu a fost ales să blocheze guvernul. Vom face tot posibilul pentru a obține susținerea necesară ca să ne ducem mandatul până la capăt.

L-am tot auzit pe domnul președinte că PSD nu a înțeles votul din 26 mai. Îl asigur că l-am înțeles. Nu fugim și ne asumăm guvernarea. Suntem singurii rămași care se luptă pentru stabilitatea instituțiilor statului.

Mă întreb ce a înțeles opoziția din 26 mai? Oamenii nu au votat pentru tăierea veniturilor, pentru jigniri, pentru blocarea instituțiilor. Parlamentarii opoziției nu au fost trimiși ca să voteze mai multe moțiuni decât legi.Domnul Tăriceanu nu a fost votat ca să abandoneze guvernul. Vom face totul ca să ne ducem mandatul până la capăt.

Guvernul României va sesiza CCR pentru a sesiza un conflict juridic cu șeful statului. Românii nu au de ce să asiste la acest spectacol de prost gust pe care îl fac cei cărora le-au dat votul. Fie că realizează sau nu, tot la vot vor fi sancţionaţi pentru toate aceste dovezi de egoism, de inconştienţă şi de lipsă de responsabilitate pentru ţară”, a spus Dăncilă, într-o declaraţie susţinută la sediul PSD.

Ea a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis continuă să încalce Constituţia şi legile statului, „în total dispreţ faţă de interesele ţării”.

„Nu suntem pentru prima dată în această situaţie şi este evident că domnul Iohannis nu a înţeles şi nu înţelege ce se întâmplă după vacantarea unor posturi în Guvern. Prin întârzierea numirii miniştrilor interimari pe posturile eliberate în urma demisiei miniştrilor ALDE, Klaus Iohannis încalcă deciziile Curţii Constituţionale care consacră principiul cooperării şi colaborării loiale între instituţiile publice”, a afirmat Dăncilă.

Citeşte şi: Klaus Iohannis atacă guvernul PSD, dar nu răspunde la cererea premierului Dăncilă privind numirea miniştrilor interimari

Președintele Klaus Iohannis a atacat guvernul PSD într-o declaraţie de presă miercuri, reproşând că nu guvernează în interesul românilor, ci doar pentru a se menţine la putere. Şeful statului a făcut trimitere la cazul Caracal şi la disfuncţionalităţile instituţiilor scoase la iveală de această tragedie. Klaus Iohannis a repetat că Guvernul Dăncilă trebuie să plece, dar nu a dat niciun răspuns la propunerile premierului Viorica Dăncilă de a numi miniştri interimari în locul demisionarilor de la ALDE.