Viorica Dăncilă: Ministerul Apărării ar putea prelua în administrare Cimitirul Valea Uzului

Publicat: Marţi, 18 Iunie 2019 15:38 // Actualizat: Marţi, 18 Iunie 2019 15:38 // Sursa: romaniatv.net

Abordarea politică a situaţiei din Valea Uzului ''nu face decât să alimenteze conflictul'' şi să genereze ură, iar Guvernul intenţionează ca MApN să ia în administrare acest cimitir, a anunţat marţi premierul Viorica Dăncilă la dezbaterea moţiunii de cenzură.

"Din start resping orice formă de manifestare extremistă, orice acţiune radicală, orice act de violenţă pe criterii etnice. Abordarea politică a unui astfel de subiect nu face decât să alimenteze conflictul, să genereze disensiuni şi să instige la ură. O resping cu fermitate. În această perioadă am căutat soluţii care să asigure tuturor cetăţenilor dreptul sfânt de a-şi cinsti eroii. Avem în vedere adoptarea unei soluţii prin care MApN să preia administrarea cimitirului Valea Uzului şi să oferim acestei necropole de război statutul de cimitir internaţional, având în vedere că aici sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi. Este o decizie pe care o vom lua in urma dialogului. MApN a propus omologilor din Ungaria organizarea unei întâlniri de lucru în perioada 24 - 28 iunie. Am convingerea că prin dialog şi cooperare vom găsi cele mai bune soluţii acceptate de toate părţile implicate, astfel încât situaţia sa revină la normal, iar pe viitor să nu mai existe astfel de tensiuni", a spus premierul în plenul Parlamentului.

Viorica Dăncilă a respins "categoric" insinuarea că evenimentele de la cimitirul din Valea Uzului ar fi fost puse în scenă de instituţii controlate de guvern.

"În ce mă priveşte, voi respecta minoritatea maghiară, indiferent de votul parlamentarilor UDMR de astăzi. Îi respect pe reprezentanţii tuturor minorităţilor, pentru că sunt cetăţeni români, iar eu sunt prim-ministrul tuturor românilor. Încă nu voi tolera şi cu atât mai puţin nu voi participa la punerea în scenă a unor provocări interetnice în România, iar prin asta cred că mi-am definit foarte clar poziţia", a adăugat premierul.

Cimitirul eroilor de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin judeţul Harghita şi liderii UDMR, pe de o parte, şi autorităţile din Dărmăneşti judeţul Bacău, pe de altă parte. 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Cimitirul Valea Uzului scandal cimitirul valea uzului Viorica Dăncilă
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8421
RON
29 May
noapte 9 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H