„Vip-urile lui Putin”. Cum trăiesc elitele ruseşti în a şasea lună a războiului şi cum s-au obişnuit cu noua realitate

După începerea războiului din Ucraina, se părea că elitele ruse vor primi o lovitură zdrobitoare. E adevărat că au primit o lovitură sub formă de sancțiuni, sechestru de iahturi și moșii în Europa, dar în aproape jumătate de an de război, oligarhii de la Kremlin s-au obișnuit cu noua realitate. Au găsit cum să zboare, unde să cheltuiască banii și cum să se relaxeze.

01 aug. 2022, 23:18
„Vip-urile lui Putin”. Cum trăiesc elitele ruseşti în a şasea lună a războiului şi cum s-au obişnuit cu noua realitate

Avioanele private și iahturile au fost întotdeauna un punct forte al elitelor rusești, experții în aviație intervievaţi de Pravda Ucraineană au estimat că până în 24 februarie aproximativ 500 de avioane private cu valori între 10 și 300 de milioane de dolari au servit celor mai bogați oameni ai Rusiei. Numai Roman Abramovici avea patru avioane, a căror valoare totală depășea un miliard de dolari.

Cu toate acestea, după începutul invaziei, aviațioanele private și iahturile au devenit punctul slab al elitelor ruse. Totuşi, cele mai multe dintre avioane au reușit să fie salvate, transportându-le în prealabil în jurisdicții sigure. Majoritatea iahturilor nu.

Roman Abramovici 

Abramovici a avut și mai are cel mai scump avion din Rusia – un Boeing 787-8 Dreamliner în valoare de 350 de milioane de dolari. Este de remarcat faptul că oligarhul are două Boeing-uri.

Boeing-ul 787-8 Dreamliner al lui Roman Abramovici este garat în Dubai, din 4 martie. Al doilea Boeing al său a reușit să zboare la Basel, în Elveția, a doua zi după începerea invaziei Rusiei în Ucraina.

În prezent, potrivit surselor „Pravda Ucraineană”, Abramovici călătorește cu ajutorul charterelor închiriate, iar ultima dată, la începutul lunii iulie, a ajuns în Ucraina cu elicopterul.

Ghenadi Timcenko

Unul dintre oligarhii cei mai apropiați de președintele rus Vladimir Putin, Ghenadi Timcenko, folosește un avion Falcon 7X. Cu o zi înainte de ofensiva rusă, avionul a zburat spre Minsk. De la începutul războiului el rulează în principal între Sankt Petersburg și Moscova. Abia în luna mai avionul a vizitat una dintre cele mai populare destinații printre ruși după 24 februarie, Dubai.

El a zburat și la Tașkent, unde se știe că locuiește Alisher Usmanov, un alt oligarh apropiat de Putin. Este de remarcat faptul că până pe 24 februarie, avionul lui Timcenko a zburat adesea în Europa, la Geneva, Nisa sau Paris.

Majoritatea avioanelor nu erau înregistrate în patria oligarhilor, ci în jurisdicții offshore, pentru a ascunde numele proprietarilor, pentru a evita plata taxelor în Rusia și, de asemenea, pentru că unele sunt închiriate.

Ramzan Kadîrov

Preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, i-a schimbat înmatricularea avionului său privat, Airbus A319, din Bermuda în Rusia după începerea invaziei. Aeronava circulă în mod regulat între Groznîi și Moscova. A fost şi la Istanbul de două ori în trei luni. A doua oară, pe 22 iulie, când s-a semnat acord privind exportul de cereale ucrainene.

Pe 8 iulie, avionul a zburat în Arabia Saudită.

Alexei Mordaşov

Cel mai bogat oligarh din Rusia, Alexei Mordaşov, și-a reînmatriculat şi el oficial avionul privat. Bombardier Global 6000, care a fost înregistrat anterior pe Insula Man și avea numărul de zbor M–YSSF, zboară acum sub numărul RA–67160 și are înmatriculare rusă.

Nava zboară regulat spre Kamchatka, unde Mordaşov și-a ascuns iahtul „Nord”.

Iahtul, care a fost înregistrat anterior în Insulele Virgine Britanice, a fost, de asemenea, reînregistrat de Mordaşov în Rusia.

Citeşte şi Oligarhii de lângă Putin dispar în împrejurări ciudate. Încă un manager din cadrul Gazprom a murit în condiţii suspecte

Dmitri Medvedev

Bombardier Global 5000 al soției vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, zboară din stațiune în stațiune și s-a întors la Moscova din Dubai pe 30 iulie.

În timpul așa-numitei operațiuni militare speciale, aeronava a zburat de șase ori către Dubai, o dată către Oman, de două ori către Qatar, Africa de Sud, de trei ori către Bodrum și de șapte ori către Istanbul în perioada de cinci luni.

Suleiman Kerimov 

O situație paradoxală a apărut cu Bomberdier Global 6000. Potrivit surselor Pravda Ucraineană, acest avion este folosit de un alt oligarh de la Kremlin, care ocupă locul 28 pe lista rusă a Forbes, Suleiman Kerimov. În mod surprinzător, acest avion încă zboară spre Europa.

Cu câteva zile înainte de 24 februarie, avionul a sosit din insulele Caraibe la Moscova. De asemenea, la o zi după începerea ofensivei rusești pe scară largă, avionul a plecat spre Maldive, iar mai târziu a zburat spre Dubai. Pe 14 martie, Bombardier Global 6000 a sosit la Hanovra, Germania. Avionul a rămas blocat acolo aproape o lună și jumătate şi părea blocat acolo, dar pe 6 mai a plecat totuşi din Germania spre Tașkent, apoi a zburat la Baku, a vizitat Tbilisi în aceeași zi și deja pe 7 mai ajungea în capitala Estoniei, orașul Tallinn.

În doar două zile, avionul părăsește aeroportul din Tallinn și se îndreaptă spre orașul italian Pisa, de unde pornește în aceeași zi spre Dubai.

Din mai până la sfârșitul lunii iulie, avionul oligarhului Kerimov, aflat din martie sub sancțiunile Uniunii Europene, a reușit să viziteze Paris, Belgrad, Budapesta de 5 ori, Viena, Cipru de trei ori, a zburat de trei ori la Munchen, în Catania, orașul francez Avignon în Provence, Mykonos în Grecia, orașul belgian Bruges, Riga, a vizitat Milano de două ori și chiar a vizitat Londra de 5 ori în iunie și iulie. 

Acum se află în Dubai.

Kerimov a fost sancționat de SUA, Marea Britanie și UE în legătură cu invadarea Ucrainei de către Rusia. Iahtul său „Amadea”, în valoare de 325 de milioane de dolari, a fost arestat pe insula Fiji pe 14 aprilie pe baza unui mandat din Statele Unite ale Americii. La începutul lunii iunie, tribunalul din Fiji a permis SUA să sechestreze vasul, iar „Amadea” a ajuns deja în California. Un alt iaht al lui Kerimov „ICE” se află în portul Tivat din Muntenegru.

Dubai continuă să servească drept ascunzătoare de încredere pentru iahturile oligarhilor ruși.

Unul dintre iahturile oligarhului Volodimir Potanin,  „Nirvana”, care a fost ascuns în Maldive la începutul invaziei la scară largă, a fost adus aici.


loading...
Partenerii noștri