Vipera braziliană ne-ar putea scăpa de coronavirus. Studiul care dă speranţă omenirii

Potrivit unui studiu publicat în revista ştiinţifică Molecules, veninul viperei braziliene ar putea ajuta în lupta împotriva coronavirusului. Oamenii de ştiinţă spun că molecula produsă de şarpe ar inhiba capacitatea virusului de a se reproduce.

02 sept. 2021, 11:48
Vipera braziliană ne-ar putea scăpa de coronavirus. Studiul care dă speranţă omenirii
Vipera braziliană ne-ar putea scăpa de coronavirus. Studiul care dă speranţă omenirii

Vipera braziliană ne-ar putea scăpa de coronavirus, arată un studiu publicat în revista Molecules. Potrivit cercetătorilor, moleculele veninului viperei jararacussu au redus cu 75% procesul de replicare a coronavirusului la primatele pe care s-au efectuat testele.

Vipera braziliană ne-ar putea scăpa de coronavirus

Citeşte şi Indienii folosesc balegă şi urină de vacă ca remediu împotriva Covid. Medicii sunt disperaţi de obieciurile locale FOTO

Oamenii de ştiinţă din Brazilia spun că molecula viperei jararacussu oprește replicarea coronavirusului, alimentând speranțele pentru realizarea unui medicament eficace în vederea combaterii COVID, anunță Reuters, citat de Antena 3. 

„Putem arăta că această componentă a veninului inhibă o proteină importantă a virusului”, a declarat Rafael Guido, profesor la Universitatea din Sao Paulo și autor al studiului.

Molecula activă anti-COVID  din veninul şarpelul este o peptidă sau un lanț de aminoacizi care se leagă de enzima PLPro a SARS-CoV2, esențială în procesul viral de reproducere. Potrivit studiului, această moleculă, cunoscută deja pentru proprietăţile sale antibacteriene, nu afectează alte celule.

Oamenii de ştiinţă spun că molecula viperei jararacussu poate fi sintetizată în laborator, ceea ce elimină necesitatea de a captura sau crește acești șerpi în vederea prelevării de venin.

Herpetologul brazilian Giuseppe Puorto se teme că viperele vor începe să fie vânate de oamenii care speră să scape pentru totdeauna de coronavirus şi avertizează că nu veninul în sine vindecă boala produsă de covid-19.

Oamenii de ştiinţă vor analiza eficacitatea diferitelor doze ale moleculei din veninul de viperă precum și dacă aceasta este capabilă să împiedice invadarea celulelor de către virus.

Viperele jararacussu sunt printre cei mai mari șerpi veninoși din Brazilia, atingând până la 2 metri lungime. Trăiesc în zonele împădurite de pe coasta Atlanticului și mai pot fi întâlnite în Bolivia, Paraguay și Argentina.

Citeşte şi Lidera unei secte religioase a murit după ce a băut argint lichid. Femeia susţinea că acesta este un leac împotriva Covid