Virgil Musta: Dacă nu-ţi faci timp pentru sănătatea ta, vei fi nevoit să-ţi faci timp pentru boala ta

Medicul Virgil Musta atrage atenţia, într-un mesaj postat pe Facebook, asupra importanţei factorilor de risc.

24 nov. 2021, 09:40
Virgil Musta: Dacă nu-ţi faci timp pentru sănătatea ta, vei fi nevoit să-ţi faci timp pentru boala ta
Medicul Virgil Musta explică numărul mare de infectări din Timiş: "Avem foarte multe cazuri pentru că nu se respectă regulile"

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara atrage atenţia asupra factorilor de risc pe care îi poate avea orice persoană şi îndeamnă oamenii să completeze un chestionar informativ despre aceşti factori de risc în faţa virusului SARS CoV-2.

„Dacă nu-ţi faci timp pentru sănătatea ta, vei fi nevoit să-ţi faci timp pentru boala ta! Pe tot parcursul acestei pandemii, cel mai rău au avut de suferit (forme grave sau chiar decese) cei care aveau aşa-numitele ”comorbidităţi”, adică boli cronice sau alte afecţiuni pe care unii nici măcar nu ştiau că le au, unii netratându-le deloc până acum, iar acest lucru i-a făcut mult mai vulnerabili şi în faţa viruslui SARS Cov-2. Virusul a aterizat practic pe un teren prielnic pentru el (un organism slăbit de diverse boli) şi a contribuit direct şi la amplificarea problemelor specifice fiecăreia dintre problemele de sănătate deja existente”, transmite medicul Virgil Musta.

Alexandru Rafila, pregătit să preia funcţia de ministru al Sănătăţii: „Dacă reușim să scăpăm de la moarte 5.000 de oameni sau 10.000 de oameni, mi se pare un lucru extraordinar!”
Bolile cronice se tranformă în factori de risc, arată medicul. „Toate aceste boli cronice, odată instalate, (împreună cu alte elemente biologice specifice ce nu pot fi influenţate, dar care au anumite caracteristici de care trebuie ţinut cont – vârstă, sex etc), se transformă pentru fiecare în factori de risc asupra sănătăţii, calităţii şi duratei vieţii noastre. Chiar dacă sunt medic şi sunt obişnuit să tratez oamenii, am promovat şi explicat dintotdeuna importanţa prevenţiei. Acum în pandemie, mai mult ca niciodată, s-a dovedit cât de important este să ne păstrăm un organism sănătos şi echilibrat, fie pentru a evita bolile cronice, fie prin controlul atent şi periodic al acestora”, scrie Musta.

Virgil Musta prezintă o platformă care conţine un chestionar al factorilor de risc, un instrument cu caracter informativ.

„Primul pas este înţelegerea factorilor personali de risc, iar apoi sunt câteva acţiuni specifice, de multe ori foarte simple, dar care vă pot feri de mari probleme în viitor. Medicul de familie este cel care vă evaluează, vă determină profilul de risc şi vă explică măsurile ce pot fi luate, de fiecare în parte. De asemenea, un instrument cu caracter informativ, ce poate fi folosit pentru trecerea în revistă a riscurilor personale şi a unor recomandări specifice, este şi CHESTIONARUL FACTORILOR DE RISC pe care îl găsiţi pe platorma citydoctors.ro şi care poate fi completat după înscrierea pe platformă, intrând aici”, mai scrie Musta.

EXCLUSIV Alexandru Rafila îi taie din atribuţii lui Raed Arafat: „Nu se poate ca alte structuri să ia decizia și Ministerul Sănătății să fie responsabil”
Medicul atrage atenţia că acest chestionar nu înlocuieşte consultul specialistului. „Completarea acestui chestionar nu înlocuieşte consultul şi evaluarea făcute de medicul de familie şi de către medicul specialist, recomandările lor sunt cele de care trebuie ţinut cont înainte de a întreprinde orice acţiuni. PAŞII MICI ne pot scăpa de PROBLEME MARI! Multă sănătate vă doresc!”, scrie Virgil Musta.

Reputatul medic de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara îi avertizează pe români să nu renunțe la vaccinare, la purtatul măștii și la celelalte măsuri impuse de autorități pentru că vine un nou val al pandemiei!

Virgil Musta a fost în prima linie în războiul cu COVID-19 încă de la apariția virusului în România, dar în același timp a fost atent și s-a informat cum evoluează pandemia și în alte țări. Tocmai din acest motiv spune că vaccinul este până la urmă singura armă care ne poate ajuta să câștigăm acest război. „E bine să faci ceea ce alții fac și a dat rezultate. Întreaga Europă civilizată a considerat, așa cum arată toate studiile, că certificatul verde ajută menținerea sub control a pandemiei sau cel puțin menținerea sub control a formelor severe. Certificatul verde i-a convins și pe italieni sau francezi să se vaccineze. De ce să nu luăm și noi o cale deja bătătorită și să mergem pe calea europeană?! Este un virus nou, o boală nouă, învățăm pe parcurs. De la începutul pandemiei, de vreo doi ani, noi am învățat foarte multe despre acest virus. Astăzi, sunt și dintre cei vaccinați care fac boala, dar nu mor și nu fac forme severe, nu rămân cu acele sechele pentru o viață întreagă! Nu cei vaccinați sufocă astăzi spitalele!”, a spus medicul timișorean.

Valul 4 al pandemiei începe ușor, ușor să se stingă în România, în timp ce alte țări din Europa sunt deja atinse de valul 5. Cel mai probabil, e chestiune de timp până când COVID-19 va lovi din nou și țara noastră, dar cu consecințe mai puțin dramatice dacă românii continuă să se vaccineze și respecte cu strictețe măsurile impuse de autorități. „Nu trebuie să lăsăm garda jos! Europa se confruntă cu valul 5, a început în țări unde tranzitul este foarte mare. Noi de asta suntem decalați la o lună – două. Poate că va ajunge și la noi. Totul depinde cum ținem sub control valul 4. Deși sunt multe cazuri, atât în Germania, cât și în Anglia, nu sunt foarte neliniștiți, pentru că nu ajung în spital, nu fac forme grave, ci doar apar într-o statistică!”, a explicat Virgil Musta.


loading...