Virgil Popescu a făcut anunţul: facturile la gaze şi electricitate a peste 10 milioane de români vor fi suportate parţial de stat

Guvernul va compensa facturile la electricitate pentru românii cu venituri medii sau consum mediu, începând cu 1 noiembrie, a afirmat, marţi, ministrul de resort, Virgil Popescu.

31 aug. 2021, 15:54
Virgil Popescu a făcut anunţul: facturile la gaze şi electricitate a peste 10 milioane de români vor fi suportate parţial de stat

Virgil Popescu a participat la întâlnirea care a avut loc la Palatul Victoria între premierul Florin Cîţu şi reprezentanţii ANRE, ai Consiliului Concurenţei, ai Transelectrica şi ai bursei de energie OPCOM, pe tema preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

„Pe lângă compensarea consumatorilor vulnerabili, vrem să compensăm consumatorii până la venitul mediu sau consumului mediu şi vrem să compensăm în totalitate această iarnă, care începe la 1 noiembrie şi se termină la 31 martie”, a precizat el.

El a arătat că sunt în România 4,5 milioane de gospodării care consumă până în 1.000 de kWh pe an, ceea ce înseamnă peste 10 milioane de români.

Ministrul a susţinut că această compensare se va face indiferent dacă Legea consumatorului vulnerabil va fi votată în timp util.

„Acum calculăm impactul bugetar, dar sursa de finanţare este clar impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea preţului gazelor, iar din estimările noastre sumele sunt de două ori mai mari decât anul trecut, întrucât şi preţul este mai mare, impozitul pe dividende al companiilor unde statul este acţionar şi nu uitaţi că de la Hidroelectrica statul are acel dividend suplimentar de 800 de milioane de lei încă nevirat şi care este ţinut ca sursă de finanţare pentru compensarea la electricitate”, a arătat oficialul ministerial.

Întrebat cum se va realiza efectiv această compensare, Popescu a răspuns: „Dacă vorbim de compensare la nivelul venitului mediu vorbim de un procent pentru toţi cei care au un venit mediu în România, iar dacă vorbim de compensare în funcţie de consumul mediu, vorbim de un număr de kWh din factură. Lăsaţi-ne să finalizăm toate datele”.

De asemenea, când a fost întrebat ce trebuie să facă un cetăţean care primeşte o factură mult mai mare decât plătea până acum, el spus: „Eu nu aş plăti-o, aş sesiza furnizorul, nu cred că riscă să rămână fără curent dacă este o factură greşită. Dacă nu rezolvă cu furnizorul, să facă plângere la ANRE şi ANPC”.

Pentru energie termică vor fi date în continuare subvenţii de la bugetul de stat, a adăugat ministrul.

Totodată, jurnalişti au dorit să afle dacă autorităţile iau în calcul scăderea taxelor pentru companiile energetice, aşa cum au cerut acestea.

„Nu mi se pare normal ca de scăderea sau scoaterea TVA de pe factură să beneficieze inclusiv cei care nu au nevoie. Dacă vorbim de venitul mediu, ok, dar dacă sunt venituri foarte mari, nu mi se pare normal. O reducere a TVA înseamnă că vor beneficia şi cei cu venituri foarte mari”, a subliniat Virgil Popescu.

Virgil Popescu anunţă amenzi considerabile pentru furnizorii de energie pentru abateri repetate: „Vor fi sancţionaţi la nivelul cifrei de afaceri”

Ministerul Energiei va veni în Guvern cu o Ordonanţă de Urgenţă prin care abaterile repetate ale distribuitorilor şi furnizorilor de energie vor fi sancţionate la nivelul cifrei de afaceri, a anunţat, marţi, ministrul de resort, Virgil Popescu.

„Am discutat înainte la minister, am prezentat prim ministrului, şi ANRE a fost de acord, ca, prin Ordonanţa de transpunere a Directivei 944 pe care o avem în lucru şi o să venim cu ea în Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă, să modificăm, iar abaterile repetate ale distribuitorilor, ale furnizorilor care încarcă facturile, pun preţuri estimate toate aceste lucruri mărunte care deranjează clienţii, deranjează românii, să le sancţionăm la nivelul cifrei de afaceri.

Ne-a prezentat ANRE structura amenzilor care au fost date – o amendă de 10.000 de lei pe care o ia un furnizor o plăteşte imediat şi se face că nici nu a văzut şi lucrurile se întâmplă în continuare. Vrem să stopăm aceste lucruri prin coercitiv, prin modificarea legislaţiei, în aşa fel încât să ştie că, dacă fac un lucru de genul acesta în mod repetat, evident nu vorbim de abuzuri din partea autorităţilor statului, vor trebui să plătească la nivelul cifrei de afaceri”, a explicat Virgil Popescu la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria cu premierul Florin Cîţu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi cu reprezentanţi ai ANRE, Transelectrica, OPCOM şi Consiliului Concurenţei.

Citeşte şi: Economia duduie mai puţin la Banca Mondială: România, plasată pe aceeaşi treaptă cu Mauritius