Virgil Popescu: Cât timp vom depinde de gazul rusesc, nu cred că preţul va ajunge la nivelul din 2021

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, e de părere că piața gazelor naturale a fost manipulată de compania rusă de stat Gazprom. Atâta vreme cât Europa e dependentă de gazul rusesc, prețurile vor scădea la nivelul din 2021, a spus ministrul.

11 mai 2022, 23:42
Virgil Popescu: Cât timp vom depinde de gazul rusesc, nu cred că preţul va ajunge la nivelul din 2021

Atâta vreme cât Europa e dependentă de gazul rusesc, prețurile vor scădea la nivelul din 2021, a spus Virgil Popescu. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care prețul gazelor a crescut cu 85%, a mai adăugat ministrul.

„Este cu adevărat ceva ce nu s-a mai văzut. Creşterea a început, practic, e accelerată din ultima parte a anului trecut, practic de prin septembrie. Brusc gazul rusesc a început să crească, trăgând toată piaţa în sus. Eu am tot spus că, cu certitudine, acest lucru nu a fost întâmplător, faptul că ruşii au redus livrările către Europa, faptul că nu au mai suplimentat cererea, nu au mai suplimentat livrările de gaz, au redirecţionat mult gaz către Asia”, a declarat Virgil Popescu la Digi24.

Citește și „Germania a început să plătească pentru gazul rusesc în ruble”. Dezvăluire şoc făcută de premierul italian Mario Draghi, la o întâlnire cu Joe Biden

Virgil Popescu s-a arătat convins de faptul că Europa nu va mai depinde de gazul rusesc mai devreme de 2026-2027.

„Eu cred că a fost gândită special pentru a creşte preţul, pentru a crea o problemă Europei, ca o primă etapă a războiului din Ucraina. Tocmai pentru a crea o problemă Europei, să aibă de ce să se ocupe. Cred că întreaga Europă nu va mai depinde de gazul rusesc mai devreme de 2026-2027 pentru că este deja o politică clară, la nivel european, o reducere a dependenţei de gazul rusesc accelerată”, a spus ministrul Popescu.

„Gazul românesc sunt convins că se va ieftini în momentul în care avem mai mult gaz decât putem consuma. Regulile de piaţă sunt simple: cu cât oferta este mai mare decât cererea, este evident că preţul gazului va scădea. Piaţa a fost manipulată, clar, după părerea mea, de către Gazprom. Nu există în momentul de faţă gaz suficient pe piaţă, iar piaţa este foarte sensibilă şi reacţionează la orice se întâmplă. Atâta timp cât vom depinde de gazul rusesc, nu cred că preţul va ajunge la nivelul din 2021, de aprilie 2021 când asistam la o linişte în piaţă”, a mai spus Popescu.

Citește și Dan Vîlceanu, scenariu îngrijorător despre creşterea alarmantă a preţurilor din România. „Inflația va depăși 20% până în octombrie dacă Guvernul nu ia măsuri”


loading...
Partenerii noștri