Virgil Popescu: Criza din Ucraina nu va duce la probleme în aprovizionarea cu gaze a României

Decizie finală în criza facturilor uriașe. Liderii coaliției de guvernare decid astăzi măsurile finale care vor fi aplicate după 1 Aprilie. PSD și PNL încă nu se înțeleg în privința pachetului de măsuri. PSD propune stare de urgență energetică. Marcel Ciolacu susține că în acest fel piața ar putea fi reglementată iar contractele suspendate.

22 feb. 2022, 10:57
Virgil Popescu: Criza din Ucraina nu va duce la probleme în aprovizionarea cu gaze a României

Un conflict în Ucraina nu va duce la probleme în aprovizionarea cu gaze a României, care îşi poate asigura întregul consum din surse interne odată cu venirea primăverii, a afirmat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu energie şi gaze dacă va fi un conflict cu Ucraina. Importul de gaze poate fi direcţionat repede prin celelalte rute, Giurgiu şi Arad. În plus, iarna a cam trecut şi ne putem asigura din resurse proprii necesarul de consum al ţării”, a spus ministrul, în cadrul conferinţei ZF Power Summit.

Virgil Popescu a precizat că autorităţile căută alternative pentru a acoperi necesarul României.

„Ne uităm la LNG (gaz natural lichefiat – n.r.), la SUA, la Azerbaidjan. Analizăm alte surse decât prin intermediari ai Gazprom”, a mai spus Popescu.

Citeşte şi: Deciziile lui Putin privind Ucraina scumpesc aurul şi petrolul

Potrivit acestuia, în coaliţia de guvernare s-a ajuns la un acord pentru modificarea Legii offshore în această sesiune parlamentară.

Citeşte şi: Furnizorii de energie se plâng că statul nu le-a dat nici acum banii pentru facturile compensate: „Vorbim de sute de milioane de euro”

De asemenea, va fi modificat şi modul de calcul al redevenţei pentru gaze, care acum este stabilit în funcţie de preţul de referinţă de la Viena, astfel încât să fie calculată în funcţie de cotaţiile din România ale gazelor.

Întrebat ce soluţii vor fi aplicate pentru consumatori de la 1 aprilie, el a răspuns: „Am avut ieri (luni – n.r.) o întâlnire la Guvern, soluţii sunt, nu sunt doar pe termen scurt, oamenii trebuie să ştie că vor fi asiguraţi de la 1 aprilie”.