Virgil Popescu despre compensarea şi plafonarea preţurilor la energie şi gaze: „Cred că vom aproba astăzi o formulă care să poată fi aplicată de la 1 noiembrie”

Miniştrii europeni ai Energiei, reuniţi marţi la Luxemburg, şi-au exprimat divergenţele lor profunde cu privire la răspunsurile necesare la creşterea explozivă a preţurilor la electricitate, dar şi referitor la ideea lansată de Franţa privind o reformă a pieţelor energetice.

26 oct. 2021, 14:54
Virgil Popescu despre compensarea şi plafonarea preţurilor la energie şi gaze: „Cred că vom aproba astăzi o formulă care să poată fi aplicată de la 1 noiembrie”

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, afirmă că sunt evaluate toate amendamentele la OUG privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece, iar furnizorii îşi vor primi banii în 30 de zile, în contul facturilor compensate.

„Furnizorii îşi vor primi banii în 30 de zile, evident că ulterior celor 30 de zile se poate face un control post-factură şi în cazul în care au fost făcute greşeli de către furnizori în cereri, aceste lucruri vor fi rectificate. 30 de zile este termenul în care îşi vor încasa banii, este statuat atât în forma de la Senat cât şi în forma aceasta, eu cred că nu au citit bine”, a explicat oficialul.

El afirmă că nu poate fi plafonat preţul la producători, deoarece ar însemna oprirea investiţiilor.

„Românii nu vor plăti mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut. Am dat exemplu plafonului de 1 leu pe kWh cu absolut toate taxele incluse, din care scădem 29,1 bani, practic iese un preţ de 70,9 bani pe kWh, atât se plătea anul trecut. Deci plafonare plus compensare. Ceea ce este în momentul de faţă în text şi a fost aprobat şi de Senat duce preţul energiei electrice la preţul anului trecut, dar nu-l scade sub 68 de bani, care a fost preţul cel mai mic anul trecut”, a mai spus Popescu.

Mai mult, producătorii de energie din combustibili fosili nu vor plăti supraimpozitul de 80%, după ce reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia şi Elcen au spus că măsura va afecta companiile.

Virgil Popescu: „Furnizorii îşi vor primi banii în 30 de zile”

Proiectul de lege va fi votat miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, cameră decizională, în aşa fel încât la 1 noiembrie să fie funcţionale şi să beneficieze atât consumatorii casnici cât şi întreprinderile mici şi mijlocii, profesiile liberale, spitalele, unităţile de învăţământ, furnizorii de serviciile speciale, ONG-urile.

„Cred că vom găsi o soluţie de comun acord în aşa fel încât absolut toţi pe care i-am menţionat să poată beneficia de plafonare şi compensare”, a spus ministrul, potrivit News.ro.

Legea poate fi însă oricând modificată în decursul a cinci luni.

„Eu cred că vom aproba azi o formă de comun acord care va cuprinde atât plafonare cât şi compensare, cât şi amânarea la plată care există pentru consumatorii vulnerabili, în aşa fel încât să poată fi aplicată de la 1 noiembrie”, a precizat Virgil Popescu.

Citeşte şi: România a fost în septembrie pe locul 2 în UE la creşterea preţului la carburant


loading...