Virgil Popescu, prima reacţie despre interzicerea importului de petrol din Rusia. „Nu se pune problema să nu fim pregătiţi”

Ministrul Energiei a anunţat, miercuri, care va fi momentul în care România va renunţa la importul de gaz rusesc. Virgil Popescu a precizat că este vorba despre o măsură discutată "de foarte mult timp cu companiile din România".

04 mai 2022, 15:46
Virgil Popescu, prima reacţie despre interzicerea importului de petrol din Rusia. „Nu se pune problema să nu fim pregătiţi”

Virgil Popescu a dat asigurări că România îşi permite să renunţe la petrolul importat din Rusia.

„Sigur că da. Gândiţi-vă că se discută de foarte mult timp acest lucru. Noi am discutat de foarte mult timp cu companiile din România care deţin rafinării. Le-am spus de această posibilitate.

Aţi văzut şi o declaraţie a celor de la OMV Petrom şi a celor din OMV Austria că iau în calcul achiziţionarea de petrol din altă sursă decât Federaţia Rusă. Nu este vorba despre un embargo, este vorba despre un phase out al ţiţeiului rusesc începând cu 31 decembrie sau 1 ianuarie anul acesta. De asemenea, cu două luni mai mult, e vorba de produsele petroliere – benzină şi motorină.

România este solidară şi susţine decizia CE. Nu se pune problema să nu fim pregătiţi sau să ne ia pe nepregătite acest lucru”, a declarat Virgil Popescu, la finalul şedinţei de Guvern.

Citeşte şi: E oficial! UE interzice importul de petrol din Rusia. Ţările care vor avea derogări. Avertismentul lui Ursula von der Leyen: „Nu va fi uşor”

Virgil Popescu susţine că preţul gazelor în România nu va creşte după sancţiunile aplicate Rusiei

„Preţul gazului pentru români aţi observat că Guvernul a aprobat o OUG în urmă cu o lună şi jumătate. A intrat în vigoare pe 1 aprilie şi este pe o perioadă de 12 luni.

Preţul gazului este la un preţ fix de 150 pe MW. Discutăm de fluctuaţii ale gazului natural care să se reflecte în preţul facturilor românilor.
Din punctul acesta nu există îndoieli. Am rezolvat deja acest lucru încă din urmă cu o lună şi jumătate.

În acest moment, România produce mai multe gaz decât consumă. Nu avem nicio ameninţare pe termen scurt, nu suntem în situaţia colegilor din Bulgaria. Ei trebuie să-şi găsească surse rapid.

Noi lucrăm la surse alternative şi reducerea dependenţei de gazul rusesc din luna noiembrie a anului trecut”, a explicat ministrul Energiei.

Citeşte şi: România va fabrica rachete SkyCeptor, la Ploieşti. Acord important semnat cu o puternică firmă americană de armament