SUPERBEBE. VIROZE ŞI PNEUMONII LA GRAVIDE. Cum să treci peste sezonul rece

Sarcina este pentru cele mai multe femei una dintre cele mai frumoase perioade, iar grija pentru sanatatea fatului este mai presus de toate. Cu toate acestea, organismul viitoarei mame este mult mai sensibil in cele noua luni de sarcina, iar sistemul imunitar are de suferit. Si cum anotimpul rece bate la usa, riscul infectiilor respiratorii precum virozele si pneumoniile, este destul de mare.

28 nov. 2018, 06:21
SUPERBEBE. VIROZE ŞI PNEUMONII LA GRAVIDE. Cum să treci peste sezonul rece

Despre simptomele acestor doua afectiuni, tratamente si riscurile pe care le implica acestea pentru fat, dar si despre metodele de prevenire aflati mai multe informatii de la dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrica ginecologie, specialist infertilitate la Clinica Genesis Athens.

Dr. Andreas Vythoulkas

Expunerea la temperaturi mai scazute poate afecta sanatatea gravidei si a fatului, principalul motiv fiind imunitatea scazuta pe perioada sarcinii. Nu trebuie neglijat nici faptul ca optiunile de tratament in cazul acesteia sunt mult limitate, unele medicamente traversand placenta, afectand sanatatea fatului. Este important de stiut ca viroza are intensitate moderata, afecteaza caile aeriene superioare si se manifesta prin stranuturi repetate, nas infundat, secretii nazale abundente, stare de disconfort. Cea mai periculoasa viroza respiratorie este gripa si este provocata de virusul gripal, ce se manifesta ca o infectie a cailor respiratorii si a plamanilor, printre simptome fiind febra, frisoane, tuse, migrenele, dureri musculare greu de ignorat. Cum spuneam, multe dintre medicamentele obisnuite pentru raceala nu se mai pot administra in timpul sarcinii, fie datorita efectelor pe care le-ar putea avea asupra fatului, fie pentru ca nu exista suficient de multe date care sa dovedeasca faptul ca sunt sigure pentru fat. Vestea buna este ca pentru o simpla viroza exista si medicamente care nu afecteaza sarcina, unul dintre acestea fiind paracetamolul, insotit de administrarea de vitamina C. De asemenea, folosirea decongestionantelor nazale este interzisa, singurele pe care le poate folosi o gravida fiind preparatele pe baza de ser fiziologic si apa de mare. Tot pe lista medicamentelor interzise pentru o gravida se afla si banalele siropuri antitusive, fiind recomandata folosirea unui umidificator de camera sau a unui vaporizator si, nu in ultimul rand, efectuarea pentru cel mult 30 de secunde a bailor de aburi (mentinerea capului acoperit deasupra unui vas cu apa fierbinte) in care se folosesc cateva picaturi de ulei mentolat sau de eucalipt. Odihna si somnul sunt doua metode eficiente de recuperare mai grabnica in cazul unei raceli, iar alimentatia bogata in alimente proaspete, ce asigura dozele necesare de vitaminte si minerale, supe calde din carne de pui intregesc lista metodelor de recuperare dupa o viroza.

Continuarea pe superbebe.ro.