VIRUSUL ZIKA. Medicii americani asigură că cea mai eficientă diagnosticare este prin analiza urinei

Diagnosticarea virusului Zika printr-o analiză de urină este mai eficientă decât printr-o analiză de sânge, fapt ce ar putea facilita procesul de depistare, potrivit datelor publicate marți de autoritățile medicale din SUA, informează agenția EFE.

11 mai 2016, 06:16
VIRUSUL ZIKA. Medicii americani asigură că cea mai eficientă diagnosticare este prin analiza urinei

Potrivit Centrului de control și prevenire a bolilor din SUA (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), la mulți pacienți nu a fost posibilă detectarea unor urme ale virusului în probele de sânge la o săptămână după contractarea bolii.

În schimb, în analiza de urină se pot găsi urme ale virusului și după două săptămâni de la prezentarea primelor simptome.

Totuși, CDC recomandă utilizarea ambelor analize pentru a detecta prezența virusului, în funcție de când s-au făcut simțite primele simptome.

Virusul Zika se transmite în principal prin înțepătura țânțarului Aedes aegypti, dar s-a dovedit că poate fi transmis și prin fluide corporale, precum urina, sângele, lichidul seminal, lichidul amniotic și saliva.

Virusul Zika nu provoacă în general o boală mortală, dar prezența sa la femeile însărcinate a fost asociată cu apariția cazurilor de microcefalie la nou-născuți, mai notează EFE.