VIRUSUL ZIKA. Riscul de răspândire în Europa este scăzut pe timpul iernii

Riscul de intrare în Europa a virusului Zika a crescut, dar probabilitatea de a se propaga pe continent în timpul iernii este "extrem de redusă", se afirmă într-un comunicat difuzat vineri, la Copenhaga, de Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), transmite EFE.

29 ian. 2016, 20:01
VIRUSUL ZIKA. Riscul de răspândire în Europa este scăzut pe timpul iernii

Virusul Zika se transmite prin înțepătura țânțarului Aedes aegypti și se pare că este periculos în cazul femeilor însărcinate, putând provoca grave malformații congenitale la fetuși. Infecția cu virusul Zika poate genera febră, erupții cutanate, înroșirea ochilor și dureri musculare.

„Țânțari Aedes se găsesc în mai multe țări europene, în special în zona mediteraneeană, dar condițiile climaterice actuale nu sunt propice pentru activitatea lor”, a explicat OMS, atrăgând însă atenția că, începând din primăvară, odată cu încălzirea vremii, aceste insecte vor găsi mai multe zone de reproducere și, prin urmare, riscul de contaminare va crește.

Deocamdată, virusul se răspândește mai ales pe continentul american, „iar statele europene ar trebui să fie pregătite să depisteze și gestioneze infecțiile cu virusul Zika de la călătorii care sosesc din țările afectate”, menționează organizația.

Un comitet de urgență referitor la virusul Zika a fost convocat de OMS pentru 1 februarie.

Citeşte şi Vaccinul împotriva virusului Zika va putea fi realizat abia peste câţiva ani