Viscol puternic la munte, TURIŞTI BLOCAŢI în cabane din cauza vremii

Viscolul puternic la munte. Informarea meteorologilor de vreme rea a intrat în vigoare, iar în staţiuni deja a început urgia. Vântul bate cu putere şi viscoleşte zăpadă.

09 ian. 2015, 13:01
Viscol puternic la munte, TURIŞTI BLOCAŢI în cabane din cauza vremii

Turiştii care au ales să se distreze la Păltiniş s-au trezit că nu au cum să iasă din cabane. Vântul bate cu putere şi viscoleşte zăpada. Meteorologii au emis o atenţionare de vânt puternic, ninsori şi polei pentru zona montană care este valabilă până mâine la ora 14.00.

În ultimele 24 de ore, vremea a fost rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul a fost variabil. Vântul a suflat slab la moderat, cu intensificări în zona înaltă din Bucegi, unde a spulberat zăpada. Stratul de zăpada a scăzut cu până la 4 cm în zona monitorizată .

La ora 14, stratul de zăpadă măssura: 140 cm la Bâlea-Lac, 65 cm la Vf.Omu, 55 cm la Sinaia, 50 cm la Predeal şi 36 cm la Fundata.

Vremea va intra într-un proces de încălzire. Cerul variabil de la începutul intervalului va deveni mai mult noros. În cursul zilei va ninge pe arii relativ extinse. Stratul de zăpadă nou depus va fi de până în 5-10 cm. Vântul va deveni în general moderat, cu intensificări locale, până la tare în partea a doua a intervalului, viscolind sau spulberând zăpada.

  • Peste 1800 m: temperaturi minime: -15 la -12 gr.C; temperaturi maxime: -9 la -6 gr.C
  • Sub 1800 m: temperaturi minime: -14 la -11 gr.C; temperaturi maxime: -6 la -1 gr.C
  • Izoterma 0 grade: în urcare de la sol la 1200 m
  • Izoterma de -10 grade: în urcare de la 2200 m la 3200 m
  • Vantul la altitudinea de 2500 m: în prima parte a intervalului din sector vestic, apoi vest-nord-vestic, cu viteze în cre ş tere, de peste 80 km/h în cursul zilei.

RISC ÎNSEMNAT, atât în Masivul Făgăraş cât şi în Munţii Bucegi

În Masivul Făgăraş, în partea superioară a stratului circa 40 cm sunt din zăpada tip pulver, uşoară, cu rezistenţă foarte scăzută şi coeziune slabă între cristale, iar în Bucegi stratul de zăpadă pulver depăşeşte pe alocuri 30-40 cm. Zăpada de tip pulver este depusă peste structurile mai vechi formate predominant din cristale feţe plane, cristale cupă, intercalalte cu cruste de gheaţă, iar în Munţii Bucegi şi cristale fine. Spre sol sunt straturi mai vechi, stabilizate. Pe văi şi în zonele adăpostite sunt formate depozite însemnate de zăpadă, care vor continua să crească, urmare a ninsorilor prognozate şi a vântului care va viscoli sau spulbera zăpada. În zonele înalte sunt formate plăci de vânt, iar la nivelul crestelor, cornişe, cu rezistenţă scăzută. Stratul de zăpadă este mediu sau puţin stabilizat. Pe pantele suficient de înclinate, declanşarea avalanşelor este posibilă chiar în condiţiile unei slabe încărcări. Sunt posibile unele declanşări spontane de avalanşe medii sau chiar mari.

EVOLUŢIA VREMII ÎN INTERVALUL: 09.01.2015 ora 20 – 10.01.2015 ora 20

Vremea va continua să se încălzească. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii extinse va ninge, iar spre sfârşitul intervalului, în zonele joase precipitaţiile pot fi şi mixte. Local cantităţile de precipitaţii vor fi mai însemnate, iar stratul de zăpadă nou depus poate depăşi 10-15 cm. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări locale, până la tare, viscolind sau spulberând zăpada.

Peste 1800 m: temperaturi minime: -14 la -9 gr.C; temperaturi maxime: -7 la -3 gr.C
Sub 1800 m
: temperaturi minime: -9 la -5 gr.C; temperaturi maxime: -3 la 2 gr.C

Cea mai GEROASĂ DIMINEAŢA din ultimii 50 de ani. Termometrele au înregistrat -34 de grade HARTA TEMPERATURILOR

În intervalul 09 ianuarie 2015, ora 10.00 – 10 ianuarie 2015, ora 14.00, se vor semnala intensificări ale vântului, ninsori, polei, ploi moderate cantitativ în toată ţara.

În toate zonele montane va ninge, local abundent. Vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 70…80 km/h viscolind şi spulberând zăpada, îndeosebi în zona înaltă a Carpaţilor Orientali şi Meridionali.

În restul teritoriului vântul va avea intensificări locale şi temporare, cu viteze la rafală de 45…50 km/h şi vor fi precipitaţii mixte, ce vor favoriza formarea poleiului.

Vremea va intra într-un proces de încălzire, iar în a doua parte a nopţii de vineri spre sâmbătă şi în prima parte a zilei de sâmbătă, în Banat şi Crişana va ploua şi izolat se vor cumula cantităţi de peste 15…20 l/mp.

Până vineri dimineaţă la ora 9.00 este în vigoare, pentru toată ţara, o informare meteorologică de vreme deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -15 grade, iar izolat chiar sub -25 grade.

Maximele diurne vor fi preponderent negative şi se vor încadra, în general, între -10 şi 0 grade.

Cea mai GEROASĂ DIMINEAŢA din ultimii 50 de ani. Termometrele au înregistrat -34 de grade HARTA TEMPERATURILOR

PROGNOZA METEO. Vineri va fi ger în sudul, estul şi centrul ţării, apoi temperaturile cresc şi se apropie de normele perioadei, -5 grade vor fi în câteva localităţi din centrul şi sud-estul ţării, în timp ce în regiunile sudice se ating chiar şi 7 grade la amiază. Însă nu va fi o zi frumoasă ca aspect, norii acoperă cerul în mare parte din ţară, predomină ninsorile în Maramureş, Transilvania, nordul Moldovei şi zona de munte, iar în rest vor fi precipitaţii mixte, favorizând depuneri de polei, la început în vestul ţării, iar noaptea şi în est şi sud-est. Mai mult, şi vântul se intensifică în majoritatea regiunilor, iar la munte suflă puternic, viscolind sau spulberând zăpada. Dar noaptea termometrele nu vor mai indica temperaturi sub limita gerului, încălzirea anunţată pentru weekend se resimte deja.

VREMEA IN BUCURESTI. Vineri, temperaturile mai cresc, -2…-1 grad vor indica termometrele la amiază, iar în noaptea următoare abia dacă mai pierd 1 grad, căci cerul se anunţă acoperit de nori şi trecător aşteptăm precipitaţii mixte şi polei, iar vântul suflă şi el destul de sprinten.

PROGNOZA METEO. Sâmbătă, încălzirea continuă şi la amiază vremea devine chiar uşor mai caldă decât ar trebui în această perioadă din an, maximele trec de limita îngheţului şi la amiază vor fi între 0 grade în depresiuni şi 8 grade în sud-estul ţării. În jumătatea de vest a ţării, norii stau adunaţi şi lasă precipitaţii, mai ales ploi, iar în rest mai răzbate şi soarele şi numai izolat plouă puţin şi slab. La munte sunt şi lapoviţe sau ninsori, pe alocuri se depune polei, iar vântul suflă tare pe creste, dar are şi în sud câteva rafale mai puternice.

VREMEA IN BUCURESTI. Sâmbătă, la prânz vor fi 6…7 grade în termometre, cu nori, dar şi puţin soare şi doar în primele ore sunt condiţii pentru precipitaţii slabe, ploaie sau lapoviţă.

PROGNOZA METEO. Duminică, încălzirea vremii continuă, mai ales în sudul şi sud-estul ţării, iar vremea devine caldă pentru această perioadă în întreaga ţară, cu maxime la amiază între 2 şi 13 grade. Dar norii se adună tot mai mulţi şi spre seară şi în noaptea următoare precipitaţiile, în extindere dinspre vest – nord-vest, cuprind toate regiunile. Predomină ploile, iar vântul se intensifică şi el în cea mai mare parte a ţării. Iar în primele zile din săptămâna ce urmează precipitaţiile sunt în continuare prezente la nivel local, iar temperaturile scad puţin luni – marţi, apoi cresc din nou, deci nu se mai anunţă vreo răcire serioasă care să aducă din nou ger în ţara noastră.