Viscol şi temperaturi resimţite de – 39 de grade Celsius. Vezi UNDE A NINS şi cât este de frig în unele zone din ţară

Iarna se pare că vrea uşor, uşor să-şi intre în drepturi. Duminică dimineaţa, în mai multe zone din ţară, s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute.

30 oct. 2016, 06:50

Până luni, ora 23.00, este în vigoare un god galben de ninsori şi vânt puternic pentru zonele montane. Duminică dimineaţa, s-au resimtit temperaturi de – 39 de grade în Munţii Ţarcu, -25 de grade la Vârfu Omu, -22 Ceahlău Toaca, – 18 Vlădeasa.

În unele zone statul de zăpadă măsoară deja câţiva centimetri. Spre exemplu, în Ceahlău Toacă sunt 12 cm de zăpadă, Vârfu Omu 3 cm, Bâlea Lac 5 cm, 4 cm la Călimani şi la Sinaia 2 cm.

COD GALBEN. În intervalul 29 octombrie, ora 14:00 – 31 octombrie, ora 23:00 se vor semnala intensificări susţinute ale vântului şi ninsori la munte.

Începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, 29 octombrie şi până în seara zilei de luni, 31 octombrie, la munte vor fi intervale de timp în care va ninge, iar vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de peste 60…70 km/h, viscolind şi spulberând ninsoarea. Mai ales în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali rafalele vor depăşi temporar 80 km/h şi se va depune strat nou de zăpadă.

Intensificări temporare ale vântului vor fi şi în restul teritoriului, unde rafalele vor atinge 50…60 km/h, iar duminică şi luni (30 şi 31 octombrie), îndeosebi în Maramureş, Transilvania şi Moldova trecător se vor semnala precipitaţii mixte.

Meteorologii au emis un COD GALBEN de ninsori şi viscol valabil până luni seară, iar poliţiştii de la Brigada Rutieră îi avertizează pe şoferi să-şi ia toate măsurile de precauţie pentru aceste zile. Nu doar că îi vor scuti de probleme în trafic în zonele afectate de vremea rea, dar şi de amenzile care îi pasc dacă nu au maşinile echipate corespunzător.

PREGĂTIREA maşinii de iarnă. Ce trebuie să faci, pas cu pas, pentru ca anotimpul rece să nu te oprească din drum

Şoferii care sunt depistaţi fără anvelope de iarnă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei riscă să fie sancţionaţi cu amendă între 9 şi 20 de puncte amendă, asta însemnând între 1.125 şi 2.500 de lei. Pe lângă amendă, se va reţine certificatul de înmatriculare al autovehiculului, anunţă Poliţia Română.