„Visul unei nopți de vară“, o poveste de succes la Teatrul Ion Creangă, cu Ani Crețu în rolul Titaniei

Iubirea nu a fost nicicând mai pur și mai creativ transpusă într-un spectacol pentru copii așa cum se întâmplă în „Visul unei nopți de vară“, unul dintre noile titluri din repertoriul Teatrului Ion Creangă. Jocul actoricesc, umorul, muzica și dansul au asigurat, încă de la premieră, succesul acestei puneri în scenă.

29 mart. 2024, 16:12
„Visul unei nopți de vară“, o poveste de succes la Teatrul Ion Creangă, cu Ani Crețu în rolul Titaniei

Adresat copiilor peste 6 ani, „Visul unei nopți de vară“, regizat de Traian Șoimu, este spectacolul care a deschis oficial, la începutul anului, ușile Sălii Mari din Str. Piața Amzei nr. 13. După 15 ani, Teatrul Ion Creangă s-a reîntors acasă, într-un spațiu nou, generos, perfect pentru a găzdui producții care să încânte publicul și să-i determine atât pe părinți, cât și pe cei mici să se întoarcă iar și iar. Într-un astfel de spațiu a început să se scrie povestea de succes a dramatizării după una dintre cele mai montate comedii ale lui William Shakespeare.

„Visul unei nopți de vară“ este mai mult decât istorisirea a doi tineri pe care dragostea curată, în loc să îi țină aproape de părinți, îi trimite departe de casă. „Visul unei nopți de vară“ este, așa cum din titlu se intuiește, și despre reverie, despre tărâmuri fermecate și întâmplări întoarse pe dos. Un vis devenit magie, care îi atrage pe spectatori în mrejele lui și îi face să-și dorească să afle ce se petrece mai departe, cum vor ieși protagoniștii la lumină, până unde poate merge jocul de orgolii atunci când miza supremă este puterea și, în special, în ce măsură este acesta controlat, la rândul lui, de forțe nevăzute.

Ani Crețu, Daniel Tudorică, Oliviu-Cristian Bughiu, Marius Nănău și Eduard Petru Jighirgiu sunt doar o parte dintre actorii cu experiență care dau glas, viață și savoare spectacolului. Primii doi actori, de exemplu, îi interpretează pe Titania, respectiv Oberon, stăpâni peste lumea ființelor vrăjite și personaje esențiale în ceea ce privește lupta de orgolii în contextul întâmplărilor de pe scenă. Lupta de orgolii, însă, îi molipsește nu doar pe nemuritori, ci și pe muritori, fapt ce va antrena și mai intens dinamica reprezentațiilor.

Ani Crețu este actrița Teatrului Ion Creangă de peste 20 de ani, o perioadă lungă de timp în care și-a demonstrat nu doar devotamentul față de idealul teatrului, dar și pasiunea față de meseria sa. Pentru aceste calități, dar și pentru dorința de a aduce noi valori artistice Teatrului nostru, i-a fost încredințată și această nouă responsabilitate de director artistic.

Ca actriță, de-a lungul timpului am putut-o admira în roluri cât se poate de diverse precum: „Pinocchio” în spectacolul omonim pentru care a câștigat Trofeul „Pasărea de foc” pentru Cea mai bună actriță în rol principal, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii „Naj, Naj, Naj” din Zagreb, Croația. Printre alte roluri se numără: Regina Dansului în „Inimă rece”, Tom Cant în „Prinț şi cerşetor”, Motanul în „Motanul încălțat”, Scufița Roşie în „Făt-Frumos, Ileana Cosânzeana şi Gheonoaia”, Smărăndița în „Amintiri din copilărie”, Regina Rosita în „Frumoasa din pădurea adormită sau Povestea unei treziri” sau Olivia în „A 12-a noapte” .

Cealaltă ipostază pe care Ani și-o însușește cu succes este cea de dramaturg-regizor, deoarece ea a scris și regizat următoarele două spectacole: „Glasul copilăriei” și „Alertă în Laponia”.

Dar totul e bine când se termină cu bine și cu umor – actuala dramatizare a „Visului unei nopți de vară“ dovedește, o dată în plus, că teatrul clasic poate fi oricând adaptat înțelegerii copiilor, atât timp cât limbajul este adecvat, iar povestea inspirat susținută prin detaliile de scenografie, muzică și coregrafie, dar mai ales prin interpretarea actorilor.

Mai multe detalii despre „Visul unei nopți de vară“ și despre programul stagiunii curente, găsiți pe www.teatrulioncreanga.ro.