Vitalie Proca şi Ion Druţă, trimişi în judecată pentru atacul armat din cartierul bucureştean Vitan

Cetăţenii moldoveni Vitalie Proca şi Ion Druţă au fost trimişi în judecată pentru tentativă de omor, în dosarul privind atacul armat din 26 noiembrie 2012, care a avut loc pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală.

30 ian. 2014, 17:42
Vitalie Proca şi Ion Druţă, trimişi în judecată pentru atacul armat din cartierul bucureştean Vitan

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti l-au trimis în judecată, joi, pe Vitalie Proca, în stare de arest preventiv, pentru tentativă de omor calificat şi deosebit de grav şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, scrie Mediafax.

În acelaşi dosar va fi judecat şi Ion Druţă, pentru complicitate la tentativă de omor calificat şi la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Acesta este încarcerat în Republica Moldova şi execută o pedeapsă de 20 de ani închisoare pentru participare la comiterea unui triplu asasinat, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Potrivit procurorilor, în toamna anului 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan şi Răzvan Mararu, prin intermediul lui Ion Druţă, zis „Vanea”, l-au angajat pe Vitalie Proca, cetăţean moldovean, „asasin profesionist”, pentru a-l ucide pe Ioan Dumitru Mironescu.

Proca l-a confundat pe Dumitru Mironescu cu Răzvan Isăilă, pe care l-a urmărit în perioada 16-26 noiembrie 2012, în zona imobilului acestuia, din strada Ion Morţun, Sector 3, din cartierul Vitan.

„În seara de 26 noiembrie 2012, în jurul orelor 18.10, rulând cu viteză redusă cu autoturismul marca Audi A6 (pus la dispoziţie de către inculpaţii instigatori), cu număr de înmatriculare CC 2756 PB, a executat mai multe focuri folosind o armă militară – un pistol-mitralieră calibrul 5,45×39 mm, tip AK74 – asupra părţii vătămate I.M.N.R. – care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E în parcarea de reşedinţă. În continuare, observând că aceasta nu a decedat, inculpatul Proca Vitalie a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov, calibrul 9 mm, pe care îl avea asupra sa, s-a îndreptat către partea vătămată şi a executat mai multe focuri de armă asupra sa prin geamul portierei dreapta şi parbriz, cauzându-i multiple leziuni traumatice prin împuşcare”, au scris procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti în rechizitoriul trimis instanţei.

Ion Druţă este acuzat că, în perioada octombrie-decembrie 2012, la solicitarea fraţilor Mararu, a vorbit cu Vitalie Proca să îl omoare pe Dumitru Mironescu.

„În continuare, Druţă Ion a intermediat contactul direct al instigatorilor Mararu Bogdan-Anton şi Mararu Răzvan-Nicolae cu autorul Proca Vitalie, însoţindu-l pe acesta din urmă, în data de 15 noiembrie 2012, în Roznov, la un bar deţinut de către inculpatul Mararu Răzvan-Nicolae, ocazie cu care primii doi l-au determinat pe Proca Vitalie să pună în aplicare planul de eliminare a rivalului lor, totodată punându-i la dispoziţie mijloacele materiale şi informaţiile necesare comiterii asasinatului. După respectiva întâlnire, Druţă Ion l-a însoţit pe Proca Vitalie la Bucureşti, unde i-a asigurat acestuia un loc de cazare şi i-a prezentat zona unde urma să acţioneze şi căile de acces”, au mai scris procurorii în documentul citat.

În 16 noiembrie 2012, Druţă s-a întors în Republica Moldova, de unde a asigurat comunicarea între fraţii Mararu şi Proca.

În 27 noiembrie 2012, Vitalie Proca a plecat din Bucureşti spre Iaşi cu un microbuz de transport public, iar pe 2 decembrie a ieşit din România, prin vama Sculeni.

Proca a fost prins în 6 februarie 2013 la Moscova, în baza unui mandat emis în 18 ianuarie 2013 de Tribunalul Bucureşti. Acesta era căutat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care l-a împuşcat, de şase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.

Vitalie Proca a fost extrădat din Moscova în 18 noiembrie 2013, iar Tribunalul Bucureşti a confirmat, în aceeaşi zi, mandatul de arestare preventivă.

Dosarul în care sunt acuzaţi Vitalie Proca şi Ion Druţă va fi judecat de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Într-un dosar separat, la 1 august 2013, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu, ambii acuzaţi de instigare la tentativă de omor calificat şi instigare la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

În urma atacului armat din 26 noiembrie 2012, din cartierul Vitan din Capitală, comandat de fraţii Mararu, Dumitru Mironescu a plănuit un atentat, pentru a-l ucide pe Bogdan Mararu. Astfel, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie, în jurul orelor 02.20, la comanda lui Mironescu, mai multe persoane au amplasat un dispozitivul exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010.

Dumitru „Puiu” Mironescu a fost acuzat că a comandat asasinarea lui Bogdan Mararu, fiind trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de cinci persoane care au pus dispozitivul exploziv sub maşina lui Mararu.

În 14 noiembrie 2010, fratele lui Bogdan şi Răzvan Mararu, Gheorghiţă, lider al lumii interlope nemţene, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamţ, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă şi a secretarului de stat Dan Fătuloiu.


loading...