Vizita premierului albanez la Belgrad, amânată din cauza incidentelor de la meciul de fotbal Serbia-Albania

Guvernele sârb şi albanez au anunţat duminică menţinerea vizitei primului ministru Edi Rama la Belgrad, prima a unui şef al executivului albanez din ultimii 68 de ani, dar au decis să amâne cu trei săptămâni acest eveniment, după incidentele survenite la meciul de fotbal dintre echipele celor două ţări, oprit definitiv înaintea încheierii primei reprize, scrie Agerpres.

19 oct. 2014, 19:55
Vizita premierului albanez la Belgrad, amânată din cauza incidentelor de la meciul de fotbal Serbia-Albania

Şeful guvernului albanez şi omologul său sârb, Aleksandar Vucic, au discutat duminică prin telefon şi au convenit că această vizită va avea loc pe 10 noiembrie, şi nu pe 22 octombrie, cum era iniţial prevăzut, au precizat cele două guverne. ‘Cei doi prim-miniştri s-au pus de acord să declare că incidentele survenite pe stadion la Belgrad în timpul meciului disputat de selecţionatele naţionale ale Serbiei şi Albaniei au fost foarte nefericite’, se arată într-un comunicat al guvernului sârb.

‘Dezacorduri evidente (între cei doi conducători) cu privire la originile acestui incident persistă, dar trebuie să nu ratăm ocazia unei întâlniri şi să lucrăm în vederea menţinerii stabilităţii regionale’, indică aceeaşi sursă.

Minuţios pregătită, această vizită riscă să fie compromisă de un incident intervenit, marţi, la un meci de calificare pentru EURO 2016 la fotbal, între Serbia şi Albania, disputat la Belgrad, când, deşi nu existau suporteri ai echipei oaspete în tribune, în afara câtorva oficiali, deasupra terenului de joc a planat o dronă având agăţat un drapel cu harta ‘Albaniei mari’, declanşând o încăierare generală între jucători, la care au participat şi câţiva spectatori sârbă, care au reuşit, în năuceala generală, să pătrundă în spaţiul de joc.

Meciul a fost oprit definitiv, dar incidentul a luat o turnură de criză politică, Belgradul şi Tirana pasându-şi de data aceasta învinuiri şi cerându-şi reciproc ‘o condamnare’ a incidentului.

Atmosfera din cele două capitale, dar şi în alte oraşe s-a încins în zilele următoare la maximum. Albanezii i-au primit pe jucătorii veniţi de la Belgrad ca pe nişte eroi întorşi dintr-un veritabil război, iar în Serbia huliganii au devalizat câteva prăvălii deţinute de albanezi, în special la Novi Sad, în nordul Serbiei. Au fost implicaţi inclusiv locuitorii din Kosovo, autoproclamată independentă de Serbia în 2008, unde majoritatea albaneză şi sârbii s-au denunţat reciproc de atacuri, fără ca vreun incident concret să fie dovedit.

Uniunea Europeană de Fotbal (UWFA) a declanşat o procedură disciplinară contra federaţiilor din ambele ţări, cazul urmând să fie examinat pe 23 octombrie.