Vlad Mixich, expert în sănătate publică, despre campania de vaccinare: „Am trecut deja de acel punct în care videoclipurile care îndemnau la vaccinare erau eficiente”

Medic român și publicist, Vlad Mixich a fost desemnat de Parlamentul European ca expert independent în board-ul Agenției Europene pentru Sănătate.

01 iun. 2021, 23:47
Vlad Mixich, expert în sănătate publică, despre campania de vaccinare: „Am trecut deja de acel punct în care videoclipurile care îndemnau la vaccinare erau eficiente”

Vlad Mixich a publicat pe pagina sa de Facebook o analiză a campaniei de vaccinare, în momentul în care aceasta a scăzut vizibil ritmul şi România a ajuns pe penultimul loc în Europa la numărul de vaccinaţi cu prima doză, care dă imaginea tendinţei din ultima perioadă.

„Și? Ce facem acum când e clar că ritmul vaccinării scade în România? Nu mai suntem de ceva vreme fruntași în Europa la procentul populației vaccinate, așa cum se vede și în fotografia de moment: la jumătatea clasamentului european pentru cei vaccinați complet și pe penultimul loc pentru prima doză. De peste 2 săptămâni numărul românilor care vin prima oară să se vaccineze anti COVID e într-o tendință clară de scădere.

Ce-i de făcut? Există aparent două tipuri de soluții.

1. Oferirea de stimulente materiale/financiare pentru a încuraja prezentarea la vaccinare. Deja larg practicată în Statele Unite (New York, Ohio, Virginia, etc), au început să apară și la noi: tombole pentru cei care se vaccinează în Bacău, Ialomița, Dâmbovița, cu premii de la tablete până chiar la o Dacie Logan.

Soluția aceasta e favorizată mai degrabă de economiști, dar mai puțin de specialiștii în sănătate publică din motive etice și pentru că astfel de stimulente au efecte pe termen scurt dar pot submina o strategie de vaccinare pe termen lung (asta dacă ai o astfel de strategie, altfel nu prea ai ce submina). E o soluție pragmatică, chiar dacă cu oareșce semne de întrebare etice.

Vlad Mixich: „Cel mai rău e să laşi lucrurile la voia întâmplării”

2. Condiționarea accesului la anumite „experiențe” sociale de calitatea de vaccinat. Companii care cer angajaților să se vaccineze COVID dacă vor să vină la serviciu: asta se întâmplă încă dinaintea pandemiei COVID în SUA de exemplu, pentru anumite tipuri de vaccinuri (fenomen larg întâlnit în special în campusurile medicale). Dacă vrei să călătorești nestingherit e obligatoriu să faci vaccinul: și asta se întâmplă dinaintea pandemiei COVID pentru anumite țări. Vrei la meciuri sau la concerte? Doar vaccinat.

Tipul acesta de soluție e preferat de specialiștii în sănătate publică dar e mai greu de implementat politic, în special în acele țări unde televiziunile isterice domină dezbaterea publică.

Evident că este posibilă și o combinație între cele două tipuri, dar trebuie să fie ceva. Cel mai rău e să lași lucrurile la voia întâmplării sau să te limitezi la comentariile clasice de tipul „domne, nu se comunică domne bine” sau „românii e proști și needucați”. Am trecut deja de acel punct în care videoclipurile care îndemnau la vaccinare erau eficiente: ele ar fi fost bune prin decembrie-ianuarie, când puteau seta discursul public. Acum e deja prea târziu pentru așa ceva, suntem pur și simplu în altă etapă.

Mai există încă în cutia cu unelte câteva nefolosite (descrise mai sus) și cărora le-a venit momentul. Dacă și de această dată momentul va fi lăsat să treacă, în toamnă mă tem că respectiva cutie va fi goală.”, a scris Vlad Mixich pe Facebook.

Citeşte şi: Emilian Imbri: Specialiștii încă nu cunosc perioada după care începe să scadă imunitatea