Vlad Pascu a cerut să fie judecat în libertate după accidentul de la 2 Mai. Judecătorii i-au respins cererea

Vlad Pascu, autorul accidentul de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri au murit, a cerut, marţi, la Tribunalul Constanţa, să fie judecat în arest la domiciliu. Instanţa i-a respins. Tot marți, mai mulţi tineri au protestat în faţa Tribunalului Constanţa şi au cerut dreptate pentru victime.

16 apr. 2024, 15:11
Vlad Pascu a cerut să fie judecat în libertate după accidentul de la 2 Mai. Judecătorii i-au respins cererea

După ce Judecătoria Mangalia a decis, săptămâna trecută, ca Vlad Pascu să rămână în arest preventiv încă 30 de zile, avocații lui au conteastat decizia, iar cererea a fost discutată marți de judecătorii Tribunalului Constanţa. Instanţa i-a respins cererea.

“S-a judecat contestaţia împotriva măsurii arestului preventiv. Am cerut înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu. (…) Apreciem că o măsură preventivă după opt luni este un termen rezonabil şi cred că s-ar putea dispune înlocuirea acestei măsuri preventive”, a declarat apărătorul lui Vlad Pascu, avocatul Alin Trandafirescu, la ieşirea de la instanţă.

Avocatul a fost întrebat de ce Vlad Pascu nu vrea să fie prezent în sala de judecată.

“S-a creat o confuzie. Nu este dreptul de a alege al inculpatului. Instanţa decide dacă îl citează cu prezenţă fizică sau prin videoconferinţă. Având în vedere că e un caz extrem de mediatizat fără să înţeleg argumentele concrete pentru care se face acest lucru, pentru că nu este singurul accident auto cu asemenea urmări, mai avem un asemenea accident inclusiv la Alba Iulia unde inculpatul este în arest la domiciliu. Că vă convine sau că nu vă convine, realitatea în România asta este. Prin urmare, astăzi chiar cred că trebuia să fie prezent, dar având în vedere situaţia pe care o prezentaţi la fiecare jurnal de ştiri, ameninţările pe care părţile civile în dosar le-au făcut, probabil că instanţa a considerat pentru o bună desfăşurare a contestaţiei să nu fie prezent pentru a nu se isca nu ştiu ce situaţie cumva extremă sau periculoasă”, a mai afirmat avocatul Alin Trandafirescu, citat de news.ro.

Citește și: Mărturia tulburătoare a tatălui lui Sebi, tânărul ucis de Vlad Pascu în accidentul din 2 Mai: „Vor să-l scape pe ucigașul fiului meu!”

De asemenea, la Tribunalul Constanţa mai mulţi tineri, printre care şi studenţi la Facultatea de Drept au protestat în faţa instanţei şi au cerut dreptate pentru victimele accidentului de la 2 Mai.

“Am decis să ne strângem astăzi ca să reuşim să facem dreptate pentru Sebi şi Roberta, pentru că ceea ce se întâmplă în ţara noastră nu este corect şi mi-aş dori ca prin paşii făcuţi astăzi să reuşim să schimbăm ceva. Mi-aş dori din suflet”, a declarat jurnaliştilor o participantă la proces.

O altă protestatară consideră că se impune schimbarea încadrăririi juridice în dosarul Vlad Pascu. “Suntem de părere că este un omor cu intenţie şi nu ucidere din culpă. Ne-am dori ca încadrarea să se facă corect pentru că în locul celor doi copii puteam fi noi sau apropiaţii noştri”, a afirmat tânăra.

Judecătoria Mangalia a respins, în 4 aprilie, cererea familiilor victimelor de schimbare a încadrării juridice din ucidere din culpă în omor calificat, ca fiind neîntemeiată, în cazul lui Vlad Pascu, şoferul drogat care anul trecut a accidentat mortal doi tineri şi a rănit alţi trei, în localitatea 2 Mai. Potrivit avocatului Adrian Cuculis, solicitarea de schimbare a încadrării juridice a faptei a fost respinsă după circa o oră de dezbateri.

Cu o zi înainte, magistraţii Curţii de Apel Constanţa au respins cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia de strămutare a procesului în care este judecat Pascu.

Tatăl lui Sebastian, unul dintre tinerii morţi în accidentul rutier, îşi exprimase speranţa, la intrarea în sala de judecată, la termenul din 4 aprilie, ca judecătorul să schimbe încadrarea juridică a faptei, iar Pascu „să plătească prin pedeapsă” pentru ceea ce a făcut.

Avocatul lui Vlad Pascu, Adrian Bendeac, a declarat, în aceeaşi zi, la ieşirea din Judecătoria Mangalia, că victimele accidentului de la 2 Mai se deplasau neregulamentar, fiind vorba despre o culpă comună în acest caz. „În raportul de expertiză auto sunt concluziile tuturor experţilor, în sensul în care participanţii la trafic au creat o stare de pericol pasiv, în sensul în care se deplasau neregulamentar. E o culpă comună”, a spus Bendeac.

Citește și: Tatăl lui Vlad Pascu, supărat pe presă: „Nu i-aţi lăsat să îşi plângă morţii şi să îşi tragă sufletul. E un cancan total”

Pe 11 octombrie 2023, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au anunţat că Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.

„În sarcina inculpatului s-a reţinut că, în dimineaţa zilei de 19 august 2023, a condus pe drumurile publice un autovehicul, sub influenţa substanţelor psihoactive, iar, la intrare în localitatea 2 Mai, a acroşat un grup de persoane care se deplasau pe marginea drumului. În urma impactului, a rezultat decesul numiţilor O.A.S. (21 ani) şi D.R.M. (20 ani), precum şi vătămarea corporală a numiţilor B.D.D. (18 ani), C.V.A. (20 ani) şi I.C.I. (20 ani). De asemenea, se reţine că, după producerea accidentului, inculpatul a părăsit locul accidentului”, au transmis la acea dată procurorii.