Vlad Voiculescu, prima reacţie în scandalul vaccinurilor de un miliard de euro. Cine a decis, de fapt, achiziţia: „Există înregistrări ale şedințelor de guvern şi documente”

Fostul ministru al sănătății a reacționat după acuzațiile Direcției Naționale Anticorupție (DNA) cu privire la achiziția de vaccinuri anti-COVID în valoare de un miliard de euro. Vlad Voiculescu susține că deciziile legate de achiziție au fost luate exclsuiv de premierul de atunci, Florin Cîțu.

23 nov. 2023, 19:47
Vlad Voiculescu, prima reacţie în scandalul vaccinurilor de un miliard de euro. Cine a decis, de fapt, achiziţia: „Există înregistrări ale şedințelor de guvern şi documente”
Vlad Voiculescu, prima reacţie în scandalul vaccinurilor de un miliard de euro. Cine a decis, de fapt, achiziţia: "Există înregistrări ale şedințelor de guvern şi documente"

Vlad Voiculescu, prima reacţie în scandalul vaccinurilor de un miliard de euro. Într-un prim mesaj transmis către Libertatea, Vlad Voiculescu a declarat: „Am văzut cererea procurorilor în presă, nu știu ce conține. Este evident că instituțiile abilitate au tot dreptul să investigheze fapte sau decizii care au legătură cu banii publici și le stau la dispoziție pentru lămurirea oricărei situații care are legătură cu funcțiile publice pe care le-am ocupat. Deocamdată nu am alte comentarii”.

Ulterior, Vlad Voiculescu a revenit cu o declarație mai amplă, subliniind faptul că deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de fostul premier Florin Cîțu. Acesta a amintit că, în septembrie 2021, a afirmat că o anchetă privind achiziția de vaccinuri în România este binevenită, întrucât acest subiect a fost transformat într-un spectacol de atacuri politice.

„Pe 21 septembrie 2021 spuneam că o anchetă privind achiziția de vaccinuri în România este binevenită. În primul rând pentru că un moment critic pentru România și sănătatea publică a fost transformat într-un spectacol de atacuri politice în ultimii doi ani de PSD. Reamintesc că vaccinarea anti-COVID a fost în subordinea premierului în perioada pandemiei, nu a ministrului Sănătății: e vorba de faimosul comitet de vaccinare condus de dl Gheorghiță, care îi raporta ministrului Apărării, Ciucă și premierului Cîțu. Alocările de cantități pentru statele membre au fost stabilite în cadrul unui contract comun de achiziție al Comisiei Europene cu furnizorii, în principal pe criteriul populației Citeşte întreaga ştire: Vlad Voiculescu, prima reacție după acuzațiile DNA pe tema cumpărării de vaccinuri anti-COVID de un miliard de euro: Cîțu a decis achiziția, nu eu”, a spus Vlad Voiculescu.

Citeşte şi: PSD reacționează în contextul scandalului legat de vaccinurile Covid: „În timp ce românii mureau, Voiculescu, Cîțu și Mihăilă furau”

Fostul ministru a menționat și că a fost dat afară din guvern pentru că nu a fost de acord cu unele decizii legate de vaccinare: „Deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme. Există înregistrări ale ședințelor de guvern și documente care probează că premierul și-a asumat aceste decizii. Cu toate că nu am fost de acord cu toate deciziile luate de cei care aveau în coordonare vaccinarea (ex: prioritizarea „specialilor”, centrele secrete pentru „speciali”, falsificarea indicatorilor, comunicarea campaniei de vaccinare etc.) și este de notorietate că am fost și dat afară din guvern pentru asta, trebuie spus că și cantitatea de doze achiziționate a constituit o decizie de oportunitate în condiții de incertitudine privind disponibilitatea producției, evoluția tulpinilor, necesitatea revaccinării”.

Citeşte şi: DNA cere ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă în dosarul vaccinurilor anti-COVID. Prejudiciul este de 1 miliard de euro

În plus, Vlad Voiculescu a exprimat întrebări cu privire la momentul acțiunii penale a DNA, sugerând că ar putea avea legătură cu alegerile viitoare. „Sunt, desigur, semne de întrebare, cum o decizie executivă unde nu cunosc să existe vreo urmă sau vreun element de corupție și care nici măcar nu îmi aparține face înainte de o campanie electorală subiectul unei acțiuni penale. Deși sunt semne îngrijorătoare în ultima vreme privind ingerințele politicului în Justiție, am convingerea că există resursele de profesionalism și onestitate în acest sistem, pentru a ajunge la concluzia corectă: aceea că am acționat în cele trei luni ca ministru cu cinste, punând mereu pe primul loc viața și sănătatea oamenilor”, a mai spus Vlad Voiculescu.