Vlad Voiculescu: „Sunt mai mulţi pacienţi care erau încă la Terapie Intensivă, ceea ce înseamnă că încă au nevoie de ajutor vital. Sperăm ca numărul victimelor să rămână acelaşi”

Ministrul Sănătăţii a declarat vineri seară că nu exista nicio procedură pusă la punct la nivelul Spitalului Matei Balş pentru a se asigura informarea aparţinătorilor în cazul unor accidente precum cel de vineri, dar acestea vor fi dezvoltate în viitorul apropiat.

29 ian. 2021, 21:44
Vlad Voiculescu: „Sunt mai mulţi pacienţi care erau încă la Terapie Intensivă, ceea ce înseamnă că încă au nevoie de ajutor vital. Sperăm ca numărul victimelor să rămână acelaşi”

Vlad Voiculescu

spune că România are neapărată nevoie de o reformă profundă în sistemul de sănătate, dar aceasta este imposibil de realizat în câteva luni, mai ales în condiţiile în care ne confruntăm şi cu criza de Covid, care necesită concentrarea tuturor eforturilor la momentul actual.

Rudele victimelor de la Institutul Matei Balș au trăit clipe de groază în această dimineață, când au început să apară informații despre incendiu. Rudele au plecat de urgență la spital pentru a cere informații despre starea pacienților, iar pentru mai multe ore a fost un adevărat haos în fața institutului.

„La fel de evident a fost și pentru noi azi dimineață. Primul lucru a fost să facem un grup de lucru cu DSU. A fost făcut un grup de comunicare. Ne-am confruntat cu o situație hilară: datele aparținătorilor au fost notate pe un formular, iar datele erau în clădirea sigilată de Poliție. E hilar! Înainte de 2016 nu exista acest proces. O să modificăm astfel de proceduri, ca să fie și electronic. Din păcate a durat mai mult de cât a trebuit, iar acest lucru a cauzat durerea oamenilor.

Faptul ca s-a intamplat in Bucuresti si am putut interveni de la nivelul DSU este o intamplare. Ar fi trebuit sa existe proceduri standard la nivelul spitalului. Sunt mai multi pacienti care acum cateva ore erau inca la ATI, ceea ce inseamna ca inca au nevoie de ajutor vital. Dar numarul de decese este acelasi si speram sa ramana acolo.

Suntem intr-un guvern la inceput de mandat, in pandemie, iar cand ai o serie de crize de gestionat este greu sa faci reforma. Dar ne dam seama ca avem o fereastra de timp limitata. Oricati bani am investi in spitalele vechi, nu vor fi ceea ce trebuie. Trebuie construite spitale noi. In Ministerul Sanatatii nu exista niciun arhitect specializat pe constructia de spitale. Acum facem o echipa in acest sens, pentru ca am pierdut multe oportunitati, cum ar fi banii europeni pentru spitale regionale.

E usor sa spun ca trebuie sa plece oameni. Unii au plecat deja, dar daca ne uitam la structuri de care avem nevoie, ca cele care ar trebui sa pregateasca investitii, nu avem deloc. Oamenii se asteapta la Ministerul Sanatatii sa aiba gestiunea sistemului, dar are 250 de angajati, in conditiile in care Institutul Matei Bals are aproximativ 1000. Avem o lipsa de specialisti, pentru ca putini isi doresc sa lucreze la stat. Doar aruncand fonduri nu o sa schimbe nimic, trebuie sa construim spitale, asa cum s-au construit mall-uri, cladiri de birouri, benzinarii.

Vlad Voiculescu condamnă vaccinarea „peste rând” şi anunţă că vor fi instituite sancţiuni

„Hotararea de guvern era acolo inainte sa vin eu, nu puteam s-o schimb. Da, putem discuta despre oportunitatea unei etapizari, dar am pus in lege anumite mecanisme care sa ne ajute sa controlam cine merge la vaccinare. Si daca am fi facut doar pentru varstnici si persoane cu boli cronice, probabil ar fi fost destui nesimtiti care ar fi pretins ca sunt grav bolnavi.

Legea se incalca si acum, pentru ca ceea ce am gasit ca s-a intamplat este ca s-au dus la mica intelegere sau pe baza unei prietenii si-au facut vaccinul. Eu cred ca, daca vrei sa impui o regula, trebuie sa impui si sanctiuni. De aceea, de saptamana viitoare vom impune si sanctiuni. Inseamna ca daca cineva va face vaccinul unui amic sau mai stiu eu pe cine, va trebui sa plateasca si suma sa fie una de care sa-si aduca aminte.”, a adăugat Vlad Voiculescu la Digi24.

Citeşte şi: Protest la Institutul Matei Balș! Îndurerați și revoltați, oamenii au ieșit în stradă. Se cer demisiile lui Iohannis, Arafat şi Voiculescu