Vladimir Groisman, Preşedintele Radei Supreme, candidează la funcţia de premier al Ucrainei

După mai multe zile de negocieri dificile, deputații ucraineni au ajuns miercuri la un acord pentru formarea unui nou guvern condus de președintele Radei Supreme (parlamentul unicameral de la Kiev), Vladimir Groisman, cu scopul de a înlocui cabinetul premierului demisionar Arseni Iațeniuk.

13 apr. 2016, 20:24
Vladimir Groisman, Preşedintele Radei Supreme, candidează la funcţia de premier al Ucrainei

Coaliția prooccidentală la putere „a susținut candidatura lui Vladimir Groisman la funcția de prim-ministru”, a anunțat pe Twitter purtătorul de cuvânt al candidatului, Dmitro Stolirșuk, ale cărui afirmații au fost confirmate de mai mulți parlamentari.

Pe de altă parte, deputații au anunțat un acord asupra tuturor posturilor ministeriale, cu excepția titularului Sănătății.

Votul care să aprobe demisia lui Arseni Iațeniuk, anunțată duminică, și numirea succesorului său împreună cu noul cabinet urmează să aibă loc joi, a menționat deputatul Maksim Burbak într-un comunicat.

Deputații ucraineni s-au despărțit marți fără să valideze schimbarea guvernului, în timp ce țara, devastată de conflictul armat din Est și de marasmul economic, se confruntă și cu o criză politică ce paralizează guvernul de aproape două luni.

În ultimele zile, au avut loc negocieri asupra componenței noului guvern, purtate între partidul președintelui Petro Poroșenko și cel al lui Arseni Iațeniuk, tensionate însă de candidaturile mai multor miniștri.

Citeşte şi Criză politică în Ucraina. Premierul Arseni Iaţeniuk şi-a anunţat DEMISIA

Duminică, Arseni Iațeniuk și-a anunțat demisia, care a intervenit după mai multe luni de nemulțumiri în Ucraina din cauza insuficienței reformelor propuse și a scandalurilor de corupție implicând unii dintre colaboratorii săi apropiați.

Considerat un apropiat al șefului statului, Vladimir Groisman, care va deveni la 38 de ani cel mai tânăr premier din istoria Ucrainei în cazul unui vot pozitiv, conduce de la sfârșitul lui 2014 Rada Supremă, după ce a ocupat câteva luni funcția de viceprim-ministru în guvernul Iațeniuk, informează Agerpres.

Înainte de numirea sa în guvern pe fondul revoltei proeuropene Maidan care a condus în februarie 2014 la prăbușirea regimului prorus, el a ocupat timp de opt ani funcția de primar al orașului Vinîțea, cu o populație de 370.000 de locuitori, situat în zona central-vestică a Ucrainei și considerat ca un bastion al președintelui Petro Poroșenko.

Apreciat pentru că a dezvoltat printre altele arterele rutiere și transportul public din acest oraș, Vladimir Groisman este „un dependent de muncă”, având o „mare capacitate de a rezolva diferendele”, dar care este lipsit de o „viziune globală a situației”, potrivit foștilor și actualilor săi colaboratori.