Vladimir Putin a dat ordinul. Ruşii nu opresc războiul din Ucraina după 9 mai. Serghei Lavrov: „Militarii noştri nu îşi vor ajusta artificial acţiunile”

Rusia nu caută să încheie războiul din Ucraina la 9 mai, sărbătorită ca Ziua Victoriei, a dat de înţeles ministrul de Externe, Serghei Lavrov.

02 mai 2022, 08:47
Vladimir Putin a dat ordinul. Ruşii nu opresc războiul din Ucraina după 9 mai. Serghei Lavrov: „Militarii noştri nu îşi vor ajusta artificial acţiunile”

Armata rusă va continua războiul din Ucraina după 9 mai, cu toate că analiştii stimează o posibilă încheiere a conflictului la acea dată. Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a anunţat că Rusia va sărbători „solemn ziua de 9 mai”.

„Militarii noştri nu îşi vor ajusta artificial acţiunile la vreo dată anume, inclusiv la Ziua Victoriei”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu pentru televiziunea italiană Mediaset, difuzat duminică, referindu-se la această dată comemorând ziua de 9 mai 1945 şi capitularea naziştilor în faţa Aliaţilor, printre care Uniunea Sovietică.

„Ritmul operaţiunii din Ucraina depinde, în primul rând, de necesitatea de a minimiza posibilele riscuri pentru populaţia civilă şi militarii ruşi”, a adăugat Serghei Lavrov, conform Agerpres.

Citeşte şi: Planul lui Putin, dezvăluit. „Moscova a luat deja decizia de a ataca Moldova”

Rusia anunţă cum va sărbători de 9 mai

De obicei, Rusia sărbătoreşte pe data de 9 mai Ziua Victoriei, cu mare fast. O paradă militară uriaşă are loc în centrul Moscovei, ocazie cu care preşedintele rus Vladimir Putin susţine un discurs pentru a evidenţia rolul principal al ţării sale în înfrângerea fascismului în Europa.

Dar celebrările din acest an vor fi plasate pe seama campaniei militare a Moscovei în Ucraina, pe care Putin a justificat-o spunând, printre altele, că fosta republică sovietică trebuie „denazificată” şi făcând alte aluzii la cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Vom sărbători solemn ziua de 9 mai, aşa cum facem întotdeauna. Să ne amintim de cei care au căzut pentru eliberarea Rusiei şi altor republici ale fostei URSS, pentru eliberarea Europei de flagelul nazist”, a declarat Lavrov.

Mii de civili au fost ucişi în Ucraina şi milioane au fost strămutaţi în urma invaziei ruse care a început la 24 februarie.

Moscova a anunţat un bilanţ oficial de aproximativ o mie de morţi printre soldaţii săi. Ucraina susţine că pierderile Rusiei sunt mult mai mari, potrivit AFP.

Citeşte şi: Zelenski, anunţ în miez de noapte după rachetele lansate în Donbas: „Vom lupta până ocupanţii vor părăsi Ucraina”