Vladimir Putin acceptă amnistierea celor condamnaţi pentru infracţiuni economice

Vladimir Putin s-a declarat vineri de acord cu amnistierea în anumite condiţii a celor încarceraţi pentru infracţiuni economice şi a cerut Parlamentului să voteze o lege în acest sens înaintea vacanţei de vară.

21 iun. 2013, 15:43
Vladimir Putin acceptă amnistierea celor condamnaţi pentru infracţiuni economice

Proiectul legii amnistiei a fost elaborat de mediul de afaceri şi de către deputaţii Dumei. Sunt gata să-l aprob şi cer Dumei să-l examineze şi să-l voteze. Contez pe faptul că acest lucru se va face cât mai repede, înaintea vacanţei de vară„, a precizat liderul rus în timpul forumului economic de la Sankt Petersburg.

Liderul de la Kremlin a subliniat că legea îi vizează numai pe cei condamnaţi pentru prima dată, ceea ce înseamnă că de ea nu va putea să profite şi fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, care a fost condamnat de două ori – în 2005 şi 2010.

Comentând anunţul lui Putin, avocatul lui Hodorkovski spune că este vorba despre o „făcătură” de amnistie şi că în opinia sa „este nevoie de o amnistie care să corespundă amplorii problemei”, relatează Agerpres.

Preşedintele rus a respins în luna mai un proiect le lege privind amnistia, argumentând că de o asemenea decizie nu trebuie să beneficieze toţi cei 240.000 de condamnaţi pentru infracţiuni economice.

Numeroşi observatori şi reprezentanţi ai mediului de afaceri rus consideră că multe persoane au fost condamnate pentru fapte pe care noua legislaţie nu le mai pedepseşte cu închisoarea. În plus, unele asociaţii sesizează că, în cazul multor condamnări, justiţia este suspectată că ar fi fost folosită drept un instrument pentru reglări de conturi.