Vladimir Putin, ameninţare fără precedent pentru Zelenski. Ce spune de un atac al Ucrainei pe teritoriul Rusiei

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat în urmă cu câteva zile că Ucraina nu va folosi sisteme avansate de rachete pe care le așteaptă de la americani pentru a ataca pe teritoriul Rusiei. 

06 iun. 2022, 08:30
Vladimir Putin, ameninţare fără precedent pentru Zelenski. Ce spune de un atac al Ucrainei pe teritoriul Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin a reacționat pentru prima dată după anunțul Statelor Unite privind furnizarea unui nou ajutor militar către Ucraina, care include și sisteme HIMARS, lansatoare multiple de rachete de mare precizie. El a susținut că forţele antiaeriane ruse au doborât zeci de „arme” livrate Ucrainei de alte state şi „le sparg ca pe nuci”.

Vladimir Putin a comentat, în interviul acordat la postul oficial de televiziune rus – Rossia 1, de asemenea, despre presupusele asigurări ale Kievului pentru Occident că aceste sisteme de rachete nu vor fi folosite împotriva teritoriului Rusiei.

„Acest lucru nu are nimic de-a face cu încrederea sau neîncrederea în regimul ucrainean, deoarece aceasta depinde de tipurile de rachete pe care americanii le vor furniza”, a spus Putin, potrivit TASS.

Vladimir Putin, avertisment direct şi dur: „Dacă SUA vor da Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune, vom lovi unde nu am lovit până acum”
„În total, inventarul de luptă al armatei ucrainene cuprindea circa 515 astfel de sisteme de rachete încă de la începerea operațiunii speciale în Ucraina și 380 dintre acestea au fost eliminate. Acum, o parte dintre ele a fost refăcută, iar unele au fost luate din inventare și, după cum înțelegem, au în prezent aproximativ 360 de astfel de sisteme”, a mai precizat președintele rus.

„Credem că livrarea de sisteme de rachete de către Statele Unite și alte țări este legată de compensarea pierderilor din aceste sisteme hardware de luptă. Nu este nimic nou în asta și asta de fapt nu schimbă nimic.

Același lucru este valabil și pentru cererile Kievului pentru livrarea, să zicem, de artilerie (de la Occident – n.red.)”, a mai spus Putin.

Serviciile secrete americane, dezvăluiri bombă: „Putin a fost tratat pentru cancer avansat în aprilie, iar în martie a scăpat dintr-o tentativă de asasinat”
Președintele Volodimir Zelenski a anunțat în urmă cu câteva zile că Ucraina nu va folosi sisteme avansate de rachete pe care le așteaptă de la americani pentru a ataca pe teritoriul Rusiei.

„Nu intenționăm să atacăm Rusia, nu ne interesează Federația Rusă, nu luptăm pe teritoriul lor”, a spus Zelenski pe 31 mai.

Lista ajutorului militar american către Ucraina

Pe lângă cele patru sisteme HIMARS, acest ultim pachet de echipamente pentru Ucraina va include și alte echipamente și muniții:

  • 5 sisteme radar de contraartilerie;
  • 2 radare de supraveghere aeriană;
  • 1.000 de rachete Javelin și 50 de unități de lansare
  • 6.000 de arme antiblindate;
  • 15.000 obuze de artilerie de 155 mm;
  • 4 elicoptere Mi-17;
  • 15 vehicule tactice;
  • piese de schimb și echipamente suplimentare.