Vladimir Putin ar fi primit în secret, în Rusia, o oficialitate iraniană. Kremlinul dezminte

Qassem Soleimani, liderul Forţelor iraniene speciale Quds  - care au legături cu activităţile teroriste şi raportează direct liderului suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei , a vizitat recent Moscova - mai exact, pe preşedintele Vladimir Putin - în secret, în ciuda embargoului de călătorie, dezvăluie surse de spionaj occidentale.

08 aug. 2015, 15:57
Vladimir Putin ar fi primit în secret, în Rusia, o oficialitate iraniană. Kremlinul dezminte

În ziua de 24 iulie, cu o săptămână înainte ca Secretarul de Stat american, John Kerry, să vorbească în Senat despre acordul nuclear cu Iranul, Soleimani ar fi venit la Moscova, în secret, în ciuda interdicţiei de călătorie impuse de ONU, din 2007, unde a discutat cu Putin şi cu ministrul Apărării rus, Sergei Shoigu, a informat, joi, Fox News.

Nu se ştie ce au discutat cei doi cu ocazia vizitei la Moscova a liderului iranian, dar aceasta a fost făcută în contextul informaţiilor potrivit cărora ONU şi Uniunea Europeană ar fi urmat să ridice embargoul impus Iranului, într-un termen de 5 ani, printr-un nou acord nuclear cu Teheranul.

Citeşte şi Iranul a încheiat „cu succes” negocierile cu Rusia privind rachetele S-300

Potrivit unor surse ale serviciilor secrete occidentale, Soleimani a venit la Moscova cu o cursă comercială, în data de 06:50, în data de 24 iulie, într-o zi de vineri şi a părăsit Rusia în duminica următoare, informează Fox News.

Kremlinul a negat vehement faptul că l-ar fi primit pe liderul iranian înainte de semnarea acorului nuclear, după ce zvonurile au fost publicate de presă.

Citeşte şi Iranul a încheiat „cu succes” negocierile cu Rusia privind rachetele S-300

Sancţiunile ONU împotriva Iranului nu au fost încă ridicate, iar Soleimani are, în continuare, interdicţie de călătorie, potrivit unei Rezoluţii 1747 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. De aceea, orice ţară care îi permite liderului iranian să o tranziteze sau să călătorească pe teritoriul ei este considerată că încalcă embargoul. Rusia este membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU şi ar fi trebuit să respecte aceste interdicţii.

Kremlinul a negat că l-ar fi primit pe Qassem. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu s-a întâlnit cu generalul Qassem Soleimani” a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.