Vladimir Putin despre acordul nuclear iranian: Lumea poate respira uşurată

Președintele rus Vladimir Putin a salutat marți acordul istoric privind dosarul nuclear iranian, apreciind că lumea poate răsufla ușurată după lungi ani de negocieri, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpes. 

14 iul. 2015, 11:46
Vladimir Putin despre acordul nuclear iranian: Lumea poate respira uşurată

‘Lumea poate răsufla ușurată acum’, a precizat Putin într-un comunicat postat pe site-ul Kremlinului. În ciuda tentativelor de a justifica scenarii bazate pe forță, negociatorii au făcut o alegere fermă în favoarea stabilității și a cooperării’, a mai afirmat președintele rus.

Vladimir Putin a mai adăugat că acordul încheiat marți va ajuta cooperarea ruso-iraniană în domeniul nuclear și va contribui la combaterea terorismului în Orientul Mijlociu.

Acordul menit să pună capăt tensiunilor din jurul programului nuclear iranian a fost încheiat oficial marți la Viena între Iran și marile puteri, a anunțat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, pe contul său de Twitter. ‘Avem acordul’, a indicat Federica Mogherini la miezul zilei, precizând că negocierile au fost ‘finalizate’.

În același timp, președintele iranian Hassan Rohani a scris pe contul său de Twitter că acordul deschide ‘noi orizonturi’.

Acum că ‘această criză care nu era necesară’ a fost rezolvată, Iranul și marile puteri se pot ‘concentra asupra provocărilor comune’, a adăugat Rohani, făcând aluzie la lupta împotriva organizației jihadiste Statul islamic.

Acordul a intervenit la capătul a 21 de luni de negocieri și în a 18-a zi de discuții aprinse în capitala austriacă între delegația iraniană și reprezentanții statelor din grupul ‘5 plus 1’ (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania).