Vladimir Putin, discurs halucinant: Nu permiteţi drogaţilor să vă folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane!

Preşedintele rus le cere ucrainenilor să dea o lovitură de stat: "Ne va fi mai ușor să negociem cu voi decât cu banda de drogați și neonaziști de la Kiev".

25 feb. 2022, 17:39
Vladimir Putin, discurs halucinant: Nu permiteţi drogaţilor să vă folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane!

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut vineri militarilor ucraineni „să preia puterea” la Kiev şi să-l înlăture pe preşedintele Volodmir Zelenski şi anturajul său, pe care i-a calificat drept „neonazişti şi drogaţi”, relatează AFP şi Reuters.

Fără niciun argument în sprijin, liderul de la Kremlin insistă să inoculeze lumii întregi că puterea actuală de la Kiev este formată din „nazişti”. Mai mult, el i-a numit şi „drogaţi”.  „Se pare că ne va fi mai ușor să ajungem la o înțelegere cu voi, decât cu această bandă de dependenți de droguri și neonaziști, care s-au stabilit la Kiev și au luat ostatic întregul popor ucrainean”, a spus Putin, conform agenției de stat RIA.

Putin a mai declarat că nu şi-a trimis armata să lupte împotriva militarilor ucraineni, ci împotriva unor formaţiuni naţionaliste ca se „comportă ca nişte terorişti” şi îi folosesc pe civili „ca scuturi umane”.

De asemenea, liderul de la Kremlin le-a cerut soldaților ucraineni să nu permită folosirea civililor ca scuturi umane.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a anunțat că autoritățile de la Kiev au amplasat instalații Grad (de rachete, n.r.) în zonele rezidențiale ale capitalei ucrainene, relatează RIA.

Putin a adăugat că militarii ruşi din Ucraina au acţionat „curajos, profesional şi eroic”.  El a sugerat că ”banderiţii„ – o referire la liderul naţionalist ucrainean Stepan Bandera  – şi aşa-zişii neonazişti „au montat armament greu, inclusiv sisteme multiple de lansare de rachete” în oraşe, inclusiv Kiev şi Harkov.  „Aceştia se comportă ca nişte terorişti în întreaga lume, ascunzându-se în spatele oamenilor pentru a acuza Rusia că provoacă victime în rândul populaţiei paşnice”, a mai precizat el. „Se ştie cu siguranţă că toate acestea se întâmplă la recomandările consultanţilor străini, consilierilor americani, în special”, a invocat Putin.

Imagini tulburătoare! Războiul ruso-ucrainean, văzut prin ochii înlăcrimaţi ai unui copil: „Am înţeles că este război. Vreau să se termine cât mai curând, nu vreau să mor”

Uniunea Europeană îi sancţionează pe Putin şi Lavrov, cărora le blochează averile în Europa

Cei 27 au decis vineri să-i sancţioneze pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe ministrul său de Externe Serghei Lavrov prin blocarea averilor din Europa, declară surse europene AFP.
Această măsură a fost evocată în cadrul unui summit european extraordinar, joi, la Bruxelles. Ea a fost adăugată vineri pachetului de sancţiuni pe care miniştrii de Externe din UE urmează să le pună în aplicare, potrivit surselor citate.Rusia e dispusă să negocieze. Putin trimite o delegație în Belarus, unde îl cheamă pe Zelenski să discute termenii păcii.

Se dau lupte grele la Kiev, sună sirenele de război

Într-un cartier rezidenţial din nordul Kievului, corpul unui civil zace pe trotoar – este unul dintre primii civili ucişi în înfruntările cu forţele ruse din capitala ucraineană, unde primele unităţi au intrat la primele ore ale dimineţii, relatează vineri France Presse de la faţa locului.

La circa 50 km mai departe, ambulanţierii au venit pentru a-i acorda ajutor unui alt bărbat, blocat în maşina lui distrusă de un vehicul blindat.

Sunt câteva dintre urmele lăsate de unităţile avansate ale armatei ruse în Kiev, oraş de trei milioane de locuitori în care au izbucnit vineri primele lupte, la 24 de ore de la începutul unei ofensive masive împotriva Ucrainei.

O parte a dimineţii, schimburile de tiruri şi exploziile au zguduit cartierul rezidenţial Oblon. Exploziile cele mai puternice au fost auzite până în centrul oraşului, la şapte kilometri distanţă.

Într-o mare confuzie, localnicii, închişi în case, se aventurează din când în când pe străzile părăsite pentru a constata pagubele şi a-i salva pe răniţi.

Unii au declarat pentru AFP că au văzut cadavre care semănau cu soldaţi ruşi ucişi.

„Două vehicule de luptă de infanterie cu semne de identificare ascunse rulau pe drum. Nu am văzut insigna unităţii”, a explicat pentru France Presse Evghen Nalutai, de 39 de ani.

„Unul dintre ele s-a ascuns în acest pasaj subteran şi celălalt a continuat înainte, iar apoi a intrat în curtea unei case şi l-am pierdut din vedere, oamenii fugeau”, a adăugat el.

Un alt locuitor din cartier, Viktor Berbah, de 58 de ani, care a asistat şi el la scenă, dă asigurări că două vehicule blindate au zdrobit maşina deliberat. „Nu a fost un accident, a fost de plăcere”, afirmă el.

Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat pe pagina sa de Facebook că este vorba de un comando de soldaţi ruşi aflaţi într-o misiune de „sabotaj”.

Mai devreme în cursul dimineţii, forţele ucrainene au confirmat sosirea unor blindate ruse în două localităţi, Dimer şi Ivankiv, aflate la respectiv 45 şi 80 km nord-vest de Kiev.

Armata ucraineană a dat asigurări că acestea au fost respinse. Însă forţele ruse veneau şi dinspre nord-est şi, câteva ore mai târziu, unele vehicule blindate ruse se aflau în acţiune în capitală.

„Le cerem cetăţenilor să ne informeze despre mişcările duşmanilor, să facă cocktailuri Molotov şi să-l neutralizeze pe ocupant!”, se menţionează într-un mesaj al Ministerului Apărării către locuitorii oraşului.

Însă laţul se strânge periculos în jurul capitalei ucrainene, unde marile bulevarde şi imobilele dens populate lasă să se întrevadă lupte sângeroase dacă forţele ruse decid să dea asaltul.

În cartierul Pozniaki, unde se află turnurile moştenite din epoca sovietică în sud-vestul Kievului, un imobil de zece etaje şi-a pierdut toate ferestrele după o explozie în plină noapte.

„Ai noştri spun că a fost un avion, dar dacă era un avion am fi găsit bucăţi”, a spus un localnic.