Vladimir Putin, discurs violent la adresa Occidentului. „Sancţiunile au distrus nivelul job-urile şi nivelul de trai din Europa. Rusia nu a păţit şi nu va păţi niciodată nimic”

Vladimir Putin s-a lansat miercuri într-un atac dur la adresa Occidentului, cu ocazia unui forum economic care are loc la Vladivostok. El a condamnat sancțiunile, catalogându-le ca fiind o febră care reprezintă o amenințare pentru întreaga lume.

07 sept. 2022, 12:18
Vladimir Putin, discurs violent la adresa Occidentului. „Sancţiunile au distrus nivelul job-urile şi nivelul de trai din Europa. Rusia nu a păţit şi nu va păţi niciodată nimic”

Vladimir Putin a spus în discursul său că Rusia face cu bine față „agresiunii” economice a Occidentului, dar a avertizat că nivelul calităţii vieții europenilor este sacrificat pe altarul sancțiunilor, în timp ce țările mai sărace pierd accesul la alimente. El a mai declarat că puterea occidentală scade, deoarece un impuls agresiv de a izola Rusia prin sancțiuni distruge economia globală, într-un moment în care Asia este în creștere.

În plus, Putin spune că sancțiunile sunt asemănătoare cu o declarație de război economic. „Sancțiunile au înlocuit pandemia ca principală amenințare la adresa economiei globale”, a afirmat el.

Liderul de la Kremlin a acuzat Occidentul că încearcă să-și impună comportamentul altor țări. Multe companii s-au grăbit să părăsească Rusia, a spus el, dar „acum vedem cum fabricile din Europa se închid una după alta, iar oamenii îşi pierd locurile de muncă”. „Vorbesc despre febra sancțiunilor din Occident, despre încercările sale nesăbuite, agresive, de a impune modele de comportament altor țări, de a le priva de suveranitatea lor și de a le supune voinței lor”, a spus Putin, citat de BBC.

Citeşte şi Erdogan susţine teza lui Putin: „Europa culege ce a semănat. Sancţiunile împotriva Rusiei sunt de vină pentru criză”

Într-un discurs care i-a vizat pe observatorii occidentali la fel de mult ca și publicul intern, el a spus că încrederea în dolar, euro și lire sterline se pierde pe zi ce trece în ochii oamenilor. Rusia, între timp, iese din această situaţie cu suveranitatea întărită, consideră el. „Sunt sigur că Rusia nu a pierdut nimic și nu va pierde niciodată nimic”, a mai spus Vladimir Putin.

Au existat schimbări ireversibile și chiar tectonice în relațiile internaționale. Rolul țărilor și regiunilor dinamice, promițătoare din lume, în primul rând regiunea Asia-Pacific, a crescut semnificativ”, a menționat președintele rus.

Citeşte şi Putin şantajează Occidentul: „Europa nu poate renunţa la gazul rusesc nici până în 2027”