Vladimir Putin încearcă să cumpere „iertarea” Europei. „Rusia intenţionează să continue aprovizionarea”

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat marţi că livrările de gaz nu vor fi suspendate, în pofida faptului că tensiunile sunt în creştere din cauza crizei din Ucraina.

22 feb. 2022, 14:44
Vladimir Putin încearcă să cumpere „iertarea” Europei. „Rusia intenţionează să continue aprovizionarea”

Vladimir Putin încearcă să cumpere „iertarea” Europei, în condiţiile în care mai multe ţări occidentale au anunţat că vor impune sancţiuni dure Rusiei în cazul în care va ataca Ucraina.

„Rusia intenţionează să continue aprovizionarea neîntreruptă cu această materie primă, inclusiv cu gaz natural lichefiat, a pieţelor mondiale’, a declarat preşedintele Vladimir Putin la un forum al ţărilor exportatoare de gaze naturale, potrivit Kremlinului.

Există temeri că decizia lui Putin a de a trimite trupe în regiunea Donbass din estul Ucrainei ar putea afecta aprovizionarea cu energie. În schimb, Moscova a amintit că gazele au fost pompate fără întrerupere către Occident chiar şi în perioada Războiului Rece, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Duma de Stat a ratificat aşa-numitele ”tratate de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc” între Rusia şi regiunile Doneţk şi Lugansk

Liderii mai multor state europene, Marea Britanie şi Statele Unite au anunţat că vor impune sancţiuni dure Rusiei, după ce a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk şi apoi a trimis acolo „efective de menţinere a păcii”.

Ministrul qatarian al energiei, Saad al Kaabi, a declarat marţi că este practic ‘imposibil’ de înlocuit într-un timp foarte scurt volumul de gaze furnizat de Rusia Europei în cazul unor sancţiuni din cauza conflictului legat de Ucraina, dacă Moscova va decide să-şi reducă livrările, potrivit EFE.

„Cred că, fundamental, când vorbim despre problema Ucrainei şi eventualele repercusiuni (…) în ceea ce priveşte înlocuirea gazelor ruseşti livrate în Europa, care însumează circa 40% (din totalul importurilor), nicio ţară nu poate înlocui acest volum şi nici nu are o astfel de capacitate”, a afirmat ministrul qatarian la finalul celui de-al VI-lea Summit al Forumului Forumului statelor exportatoare de gaze (FPEG) de la Doha.

Citeşte şi: Germania îi dă Rusiei o lovitură teribilă. Cancelarul Scholtz a anunţat blocarea gazoductului Nord Stream 2

În 2020, 35% din gazele din UE au fost importate din Rusia, în creştere faţă de 26% în 2010. Dependenţa Europei de gazele ruseşti a crescut în 2021. Peste 42% din volumul de gaze au fost furnizate în Uniunea Europeană din Rusia, printr-un singur gazoduct, conform Politico.