Vladimir Putin l-a felicitat pe Bashar Al-Assad pentru eliberarea oraşului Palmira

Președintele rus, Vladimir Putin, l-a "felicitat" duminică pe omologul său sirian pentru preluarea controlului asupra orașului Palmira din mâinile grupării Statul Islamic, Kremlinul subliniind rolul central jucat de Rusia în acest deznodământ "fericit", relatează AFP.

27 mart. 2016, 19:05
Vladimir Putin l-a felicitat pe Bashar Al-Assad pentru eliberarea oraşului Palmira

În cursul unei discuții telefonice care a avut loc „la inițiativa rusă”, Vladimir Putin „l-a felicitat pe Bashar Al-Assad pentru fericita finalizare a operațiunii de anvergură efectuate de forțele siriene cu sprijinul forțelor aeriene ruse, care au avut ca obiectiv eliberarea orașului Palmira”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

La rândul său, Bashar Al-Assad „și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul eficient adus de forțele aeriene ruse”, a adăugat documentul.

Președintele sirian „a subliniat că progrese ca eliberarea Palmirei nu ar fi fost niciodată posibile fără sprijinul Rusiei”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

După eliberarea orașului cu o vechime de peste 2.000 de ani, ale cărui ruine sunt clasificate în Patrimoniul Mondial UNESCO, Vladimir Putin a ordonat „să se ofere asistență maximă părții siriene pentru deminarea teritoriilor eliberate, ținând cont de importanța lor pentru cultura mondială”.

Vladimir Putin a discutat duminică despre acest subiect cu directorul general al UNESCO, Irina Bokova.

Președintele rus și directorul general au căzut de acord asupra faptului că „UNESCO, Rusia și Siria vor putea lua în curând toate măsurile necesare pentru a face o estimare a pagubelor produse de teroriști la Palmira și a elabora un plan de reconstrucție a ceea ce mai poate fi reconstruit”, a adăugat Dmitri Peskov.

La rândul său, Bashar Al-Assad a prezentat „pierderile importante suportate de teroriști” la Palmira, exprimându-și totodată speranța că întreaga „comunitate internațională va participa în mod activ la reconstrucția acestui centru istoric de importanță mondială”, a menționat Kremlinul.