Vladimir Putin: „Navalnîi a meritat pedeapsa cu închisoarea”. Biden: „Să aibă grijă de el ca de ochii din cap”

Vladimir Putin a declarat la Geneva, după summitul cu Biden că Navalnîi "a acţionat în mod deliberat pentru a fi arestat”, apreciază liderul de la Kremlin.

16 iun. 2021, 20:28
Vladimir Putin: „Navalnîi a meritat pedeapsa cu închisoarea”. Biden: „Să aibă grijă de el ca de ochii din cap”

Preşedintele rus Vladimir Putin apreciază miercuri, la Geneva, în urma unui summit cu omologul său american Joe Biden, că opozantul politic rus Aleksei Navalnîi a primit ceea ce a meritat atunci când a fost condamnat la închisoare, relatează The Associated Press.

Aleksei Navalnîi, cel mai aprig critic al lui Putin, a fost arestat în ianuarie, la întoarcerea din Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip noviciok, o otrăvire de care acuză Kremlinul şi FSB, o acuzaţie pe care Moscova o respinge.

El a fost condamnat în februarie la doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de fraudă din 2014 pe care-l denunţă drept politic.

Vladimir Putin şi Joe Biden, summit istoric la Geneva. Declarații și imagini cu cei doi preşedinţi de la întâlnirea de miercuri UPDATE

Preşedintele american Joe Biden a dezvăluit miercuri că i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că, dacă opozantul rus Alexei Navalnîi va muri, consecinţele vor fi devastatoare pentru Rusia. Biden a făcut aceste declaraţii în conferinţa de presă susţinută separat după întâlnirea avută miercuri cu Putin de la Geneva, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Vladimir Putin a subliniat miercuri, la Geneva, că Navalnîi a fost pedepsit din cauză că a încălcat condiţiile probaţiunii.

El insistă că Navalnîi ştia că riscă închisoarea atunci când s-a întors în Rusia. ”El a acţionat în mod deliberat pentru a fi arestat”, declară Putin, care nu a pronunţat niciodată numele opozantului politic.

Justiţia rusă a interzis săptămâna trecută organizaţiile lui Navalnîi, pe care le-a calificat drept ”extremiste”, în cadrul uneicampanii de reducere la tăcere a opoziţiei şi a împiedicării accesului criticilor Kremlinului în alegerile parlamentare ruse, prevăzute în septembrie.

Vladimir Putin nu garantează că Navalnîi va ieşi viu din închisoare. Primul interviu al liderului rus acordat presei americane, după trei ani