Vladimir Putin: Rusia nu trebuie „să se izoleze de restul lumii”

Preşedintele rus Vladimir Putin a estimat joi că Rusia nu trebuie 'să se izoleze de restul lumii', în timp ce relaţiile sale cu Occidentul sunt la cel mai scăzut nivel după încheierea războiului rece din cauza conflictului din Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

14 aug. 2014, 12:41
Vladimir Putin: Rusia nu trebuie „să se izoleze de restul lumii”

‘Trebuie să dezvoltăm în linişte ţara, în mod demn şi eficient, fără a ne izola de restul lumii, fără a rupe legăturile cu partenerii noştri, dar fără a le permite să se poarte cu noi în mod dispreţuitor’, a declarat Putin la Ialta, în Crimeea, citat de agenţiile ruse de presă.

‘Trebuie cu mult calm, demnitate şi eficient să construim ţara noastră, fără să ne izolăm de restul lumii’, a reiterat Putin, într-o întâlnire cu membri ai facţiunilor din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal), desfăşurată în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în luna martie.

‘Trebuie să ne mobilizăm şi să ne consolidăm, dar nu pentru un război sau orice tip de confruntare, ci pentru o muncă grea în numele Rusiei’, a afirmat liderul rus.

Referitor la criza ucraineană, Putin a spus că Ucraina ‘s-a scufundat într-un haos sângeros şi ucigător’. De la o zi la alta, situaţia devine tot mai dramatică. ‘În sud-estul ţării e în desfăşurare o catastrofă umanitară de anvergură’, a mai spus preşedintele rus, indicând că Moscova urmăreşte cu atenţie evoluţiile din ţara vecină.

‘Vom face tot ce depinde de noi pentru a pune capăt acestui conflict cât mai repede posibil, pentru ca în Ucraina să înceteze vărsarea de sânge’, a afirmat Vladimir Putin, care a abordat şi tema contramăsurilor luate de Moscova, ca ripostă la sancţiunile occidentale, potrivit Interfax.

‘Aceste sancţiuni nu sunt doar nişte măsuri de răspuns, ci reprezintă măsuri de sprijinire a producătorilor locali, precum şi deschiderea pieţei noastre către acele ţări şi acei producători care doresc să coopereze cu Rusia şi sunt dispuşi la o astfel de cooperare’, a afirmat el.

În altă ordine de idei, preşedintele rus a venit la întâlnire cu parlamentarii Dumei de Stat pe care i-a convocat în plină vacanţă în Crimeea cu o întârziere de patru ore, după cum informează canale media ruse. Discursul său în faţa deputaţilor Dumei, de la care toată lumea aştepta ‘ceva senzaţional’, fusese programat să înceapă la ora 10.00 dimineaţă. Şeful statului rus a intrat însă în sala de şedinţe în jurul orei 14.00.