Vladimir Putin: URSS nu i-ar fi învins pe nazişti dacă Stalin nu ar fi fost „aşa de dur”

Uniunea Sovietică nu ar fi câştigat, probabil, războiul împotriva Germaniei naziste dacă regimul lui Stalin nu ar fi fost 'aşa de dur', a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, citat de TASS.

05 nov. 2014, 19:37
Vladimir Putin: URSS nu i-ar fi învins pe nazişti dacă Stalin nu ar fi fost „aşa de dur”

URSS nu i-ar fi învins pe nazişti dacă Stalin nu ar fi fost „aşa de dur”, susţine Vladimir Putin.

‘Este dificil a spune dacă am fi putut câştiga în condiţiile în care puterea nu ar fi fost aşa de dură’, a lansat şeful statului rus în cadrul unei întâlniri cu profesori şi istorici la Muzeul de Istorie din Moscova.

‘Şi dacă am fi pierdut, care ar fi fost consecinţele? Catastrofale!’, a exclamat Putin, citat de agenţiile de presă ruse.

Autorităţile ruse au de la căderea URSS o poziţie ambivalentă faţă de Stalin. Oficial, el este denunţat pentru teroarea de stat pe care a orchestrat-o din anii ’30 şi până la moartea sa, în 1953, însă memoria sa este salutată de numeroşi ruşi şi cetăţeni ai fostelor republici sovietice pentru rolul pe care l-a avut în înfrângerea Germanie naziste, după cum notează AFP. Mormântul său se află şi astăzi lângă zidul Kremlinului, în Piaţa Roşie, un loc simbol pentru întreaga Rusie.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, Vladimir Putin s-a referit şi la Crimeea, peninsulă ucraineană anexată în martie la Federaţia Rusă, făcând apel la istoricii ruşi să scrie istoria acestui teritoriu ‘până când nu o vor face alţii’, cu aluzie la ucraineni. Trebuie scrisă istoria acestei ‘părţi integrante a vieţii noastre culturale, a codului nostru cultural’, a insistat Putin.


loading...
Partenerii noștri