Vladimir Putin va avea imunitate pe viaţă. O lege în dezbatere îl absolvă de orice ilegalitate ar săvârşi-o după încheierea mandatului

Doi parlamentari ruși au inițiat un proiect de lege care extinde imunitatea președinților Federației Ruse și după încheierea mandatului, inclusiv pentru fapte săvârșite când nu mai sunt în funcția de președinte.

06 nov. 2020, 09:18
Vladimir Putin va avea imunitate pe viaţă. O lege în dezbatere îl absolvă de orice ilegalitate ar săvârşi-o după încheierea mandatului

Principala prevedere a proiectului este extinderea imunității pentru faptele săvârșite și după terminarea mandatului de președinte. Dacă proiectul va fi votat, atunci un fost președinte al Federației Ruse nu va putea fi urmărit penal, anchetat, reținut, arestat, interogat sau percheziționat, după cum transmite publicația independentă rusă Meduza, preluată de g4media.ro.

Citeşte şi „Regele cârnaţilor” din Rusia, omorât cu arbaleta în propria saună

Practic, după încheierea mandatului un fost președinte va putea încălca Codul Penal fără riscul de a fi anchetat de procurori. Actuala versiune a legii permite imunitatea președintelui doar pentru faptele săvârșite în timpul mandatului prezidențial.

Două persoane ar urma să beneficieze de noile prevederi dacă acestea vor intra în vigoare: fostul președinte Dmitri Medvedev și actualul președinte în exercițiu, Vladimir Putin.