Aproape două treimi dintre românii (63%) care au participat la sondajul Voice of the Consumer 2025 realizat de PwC afirmă că ”se descurcă financiar” și își pot achita toate facturile lunare, dar le rămân foarte puțini bani sau deloc pentru economii sau activități recreative.
În consecință, prețul rămâne principalul factor de decizie în cumpărături. Cu toate acestea, se observă o orientare tot mai accentuată către produse sănătoase și locale, care îi determină să devină mai selectivi și atenți la buget.
”Deși inflația s-a temperat în 2024 și în prima jumătate din 2025 față de nivelurile record din anii anteriori, rămâne principala preocupare pentru consumatorii români, care continuă să fie prudenți: caută promoții, cumpără doar ce le trebuie din mai multe magazine și reutilizează alimentele. În paralel, se conturează o tendință clară spre produse sănătoase și locale, iar intențiile de a cheltui mai mult pentru fructe, legume, lactate și cereale proaspete depășesc media regiunii geografice”, a declarat Ruxandra Tarlescu, Partener și lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC Romania.
Consumatorii estimează că vor cheltui mai mult în următoarele șase luni pentru produse proaspete precum fructe, legume, lactate și cereale, și sunt hotărâți să reducă cheltuielile pentru gustări, alcool și alimente ultraprocesate.
În plus, mai mult de 3 din 10 consumatori sunt în căutarea unui raport calitate-preț optim și spun că schimbă mărcile în principal pentru beneficii financiare, dar și din dorința de a găsi un gust mai bun.
De asemenea, majoritatea (88%) consideră că programele de loialitate au o influență importantă în alegerea unui retailer alimentar, opțiunile de cashback (57%) și reducerile la achiziții viitoare (55%) fiind cei mai importanți factori de fidelizare.
Deși consumatorii conștientizează impactul schimbărilor climatice, aceste îngrijorări nu se reflectă mereu în comportamentul de cumpărare. Peste 80% dintre respondenți își exprimă îngrijorarea față de schimbările climatice, însă doar 44% dintre aceștia spun că sunt dispuși să plătească mai mult pentru alimente care susțin protejarea mediului, precum îmbunătățirea calității solului și biodiversitatea. Consumatorii din România prioritizează sustenabilitatea, cumpărând doar produse de care au nevoie și reducând risipa alimentară, 65% luând măsuri active pentru a-și diminua impactul asupra mediului.
De asemenea, preocupările legate de alimentele ultraprocesate sau de utilizarea pesticidelor s-a intensificat în rândul a aproximativ 54% dintre consumatorii chestionați.
În același timp, consumatorii preferă produsele locale deoarece sunt percepute ca fiind mai sănătoase și că susțin economia locală, 62%, respectiv 45% dintre respondenți invocând aceste motive. De altfel, 53% dintre respondenți preferă produse locale, în timp ce 47% optează pentru opțiuni internaționale mai ieftine.
În ianuarie și februarie 2025, PwC Research, centrul global de excelență al PwC pentru cercetare de piață și informații, a realizat un sondaj cu 21.075 de consumatori din 28 de țări, printre care și România (460 de respondenți). Aceștia au primit o varietate de întrebări despre consumul alimentar și tendințele consumatorilor, inclusiv cumpărăturile de alimente și alegerile alimentare, viitorul sănătății, tehnologiile emergente, clima și sustenabilitatea. Interviurile cu executivi din industrie au avut loc în mai 2025.
Sondaj INSCOP cu rezultate halucinante. Oamenii nu mai au încredere DELOC în instituțiile publice
Românii continuă să se bazeze în principal pe sprijinul familiei în faţa unor evenimente neprevăzute care le-ar putea afecta stabilitatea financiară, arată cel mai recent Barometru Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR – IRES), citat de Agerpres.
Circa 43% dintre respondenţi spun că ar apela la ajutorul familiei pentru a face faţă unui eventual gol financiar, în cazul unui accident, unei boli sau al unui deces, iar 36% dintre ei ar utiliza economiile proprii sau surse personale de venit pasiv. În schimb, doar 11% dintre români afirmă că sunt protejaţi printr-o asigurare de viaţă.urare de viaţă, mulţi români sunt încă vulnerabili la riscuri financiare mari. Asigurarea de viaţă este, în esenţă, un act de grijă faţă de cei dragi, iar accesul la protecţie financiară durabilă este un element esenţial pentru bunăstarea fiecărei familii”, spune Directorul General al UNSAR, Alexandru Ciuncan.
Această nevoie acută de protecţie este susţinută şi de datele pieţei: deficitul de protecţie financiară în România a ajuns la peste 154.000 de lei per familie. Cu toate acestea, evoluţia pozitivă a pieţei, care a crescut cu 14% în primul trimestru din 2025, arată un interes în creştere pentru astfel de soluţii de protecţie pe termen lung.
Practic, dezvoltarea pieţei reflectă o tendinţă de maturizare şi o preocupare crescută pentru stabilitatea financiară individuală şi familială, susţin specialiştii UNSAR
„Este important să continuăm demersurile de educaţie financiară, pentru a-i ajuta pe români să înţeleagă rolul esenţial pe care îl joacă asigurările de viaţă într-un plan de siguranţă, autonomie şi stabilitate economică pe termen lung”, a precizat Roxana Băluţă, specialistă Asigurări de Viaţă şi Sănătate şi Coordonator Programe UNSAR.