Voiculescu, despre Legea vaccinării: Grija noastră este să ne asigurăm că vaccinurile există

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a vorbit în cadrul unui interviu despre Legea vaccinării, dar şi despre lipsa de medicamente şi preţul acestora.

26 aug. 2016, 16:02
Voiculescu, despre Legea vaccinării: Grija noastră este să ne asigurăm că vaccinurile există

Nu aş vrea să dau detalii din Legea vaccinării înainte ca aceasta să fie propusă Parlamentului, dar grija noastră este să ne asigurăm că vaccinurile există. La vaccinul hexavalent am avut un accord cadru, cu un preţ bun, cu o companie (Polisano -n.r.) care are probleme. Am încercat să profităm de acel preţ bun şi am aşteptat, dar din păcate lucrurile nu s-au îndreptat, compania ne-a notificat că nu poate livra acele medicamente, aşa că singura măsură este rezilierea acordului şi să importăm pe nevoi speciale. Important, dincolo de preţ, este accesul pacienţilor la medicamente„, a declarat, pentru news.ro, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu.

În ceea ce priveste lipsa de medicamente, ministrul a declarat că nu se aştepta ca „lucrurile să stea aşa de rău”.

Fapul că medicamentele dispar, ştiam înainte să ajung aici. Nu mă aşteptam ca lucrurile să stea aşa de rău. Pe de o parte, avem o metodologie de preţuri, care pleacă de la nişte principii ce par foarte în regulă. Avem CB, care ne asigură că nu cheltuim peste o anumită sumă. Avem cel mai mic preţ din Europa dintr-un grup de 12 ţări. Avem alte criterii, printre care o limită superioară pentru preţul medicamentelor generice, comparativ cu cel al medicamentelor inovative. Toate acestea sună bine, dar, dacă ne uităm la ele un pic în detaliu, vedem că lucrurile poate ar putea fi reglementate ceva mai bine. Şi dacă mergem cu lupa un pic mai departe şi nu ne mai uităm la detalii, vedem că lucrurile în viaţa reală nu stau deloc atât de bine. Medicamente care au fost în România dispar, iar medicamente care sunt inovative vin în România foarte târziu„, a explicat Voiculescu.

În ceea ce priveşte medicamentele ieftine care dispar, ministrul Sănătăţii a declarat că „pur şi simplu pentru unii distribuitori nu mai are sens să distribuie acele medicamente în România„.

Citeşte şi Vlad Voiculescu: Mi-aş fi dorit tare mult să tai panglică la spitale, dar nu mai trebuie „investiţii pe genunchi”

„Vă dau un exemplu simplu – calculasem la un moment dat consumul de Vinblastine (un citostatic ieftin). Eu când locuiam la Viena mergeam peste graniţă, în Ungaria, pentru că acolo era de cinci ori mai ieftin. Cumpăram cu opt euro şi îl trimiteam în România. Presupun că întregul consum de Vinblastine, dacă o fiolă de 5 ml. era atunci opt euro, nu depăşeşte 100.000 de euro. Erau calculele pe care le făceam atunci, fără să am datele din sistem. Dar dacă întreaga cifră de afaceri cu un medicament este atât de mică şi dacă noi impunem preţul şi nu avem niciun fel de flexibilitate pentru aceste medicamente foarte ieftine, atunci riscul este ca aceste medicamente să părăsescă ţara. Din 2008 până în 2012 au fost peste 20 de medicamente care au dispărut din ţară pentru ani. Şi atunci, ce poate să facă România dacă un medicament dispare este să facă un import pe nevoi speciale, adică un proces foarte anevoios, apoi seminficativ mai scump.!!! Practic, impunem un preţ prin care excludem un jucător mic din piaţa farma sau retragem un produs, după care cumpărăm acelaşi produs semnificatriv mai scump. Şi atunci, focusul meu este chiar pe aceste medicamente ieftine care există pe piaţă de zeci de ani şi pe care OMS le cuprinde în lista medicamentelor esenţiale. Pricipala mea temă este ca aceste medicamente din lista OMS de medicamente esenţiale să fie prezente pe piaţa românescă în cantităţile necesare şi la preţurile cât mai bune. Şi, dacă se poate să evităm aceste importuri pe nevoie speciale. Un principiu clasic de management spune că o problemă o rezolvi acolo unde a apărut. Şi ca să o rezolvi trebuie să ştii că ea există. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este o raportare corectă şi o monitorizare a lipsei medicamentelor. La asta lucrăm şi vom veni cu o soluţie cu care eu unul mă voi simţi confortabil„, a spus acesta.

Întrebat dacă va creşte creşte preţul la medicamente, ministrul a menţionat că accesul şi sustenabilitatea sunt priorităţile.

Priorităţile, când vorbim de medicamente, sunt accesul şi sustenabilitatea. Urmărim să îmbunătăţim politica medicamentului astfel încât să le asigurăm pe acestea două„, a menţionat Vlad Voiculescu.

Citeşte şi Voiculescu, despre secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi: Trebuie curăţat temeinic. Nu ajunge să dăm cu var