Voinea, REACŢIE la Frunzăverde: Avem BANI pentru plata salariilor şi pensiilor. Nu intru în polemici

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat, miercuri, în exclusivitate la România TV că "nu se pune problema neplăţii salariilor, pensiilor sau a datoriilor externe". Problema a fost ridicată de vicepreşedintele PNL, Sorin Frunzăvede, care a declarat în cursul zilei de miercuri că situaţia bugetară naţională este una dramatică şi că România nu va reuşi să plătească pensiile şi salariile locuitorilor.

27 mart. 2013, 15:01
Voinea, REACŢIE la Frunzăverde: Avem BANI pentru plata salariilor şi pensiilor. Nu intru în polemici

După reacţia acidă a premierului Victor Ponta, cu privire la declaraţiile lui Sorin Frunzăverde, a fost rândul Ministrului Bugetului, Liviu Voinea să aducă o serie de precizări. El a declarat că există sumele necesare achitării tuturor datoriilor, atât interne cât şi externe, iar declaraţia vicepremierului PNL nu trebuie demontată, deoarece nu este vorba de o ” informaţie, ci de o afirmaţie”.

Mai mult, oficialul a dorit să precizeze că situaţia financiară este mai bună decât cea de anul trecut, chiar dacă salariile şi pensiile au crescut cu mai multe procente.

Citeşte şi Ponta îl AVERTIZEAZĂ pe Frunzăverde: Poate tăiem banii la CJ Caraş, că şefii vor la televizor

„Sigur că are bani (n.red. – Guvernul) de salarii şi de pensii şi nu oricum. Nu uitaţi că salariile sunt crescute cu 15%  şi pensiile cu 4%. Bugetul este public, a fost aprobat de Parlament. Chiar ieri s-a publicat execuţia la două luni. Se vede că stăm mai bine ca anul trecut. Nu am ce să demontez că nu este vorba de o informaţie, ci de o afirmaţie. S-au plătit pensiile crescute, salariile crescute. Deficitul este mai mic decât anul trecut”, a declarat Voinea.

Mai mult, potrivit ministrului, datoria către FMI a început deja să fie achitată, în cursul săptămânii trecute fiind achitată o primă transă. El a adăugat că plăţile sunt organizate într-un mod echilibrat, pe tot parcursul anului, pentru a nu exista probleme.

Citeşte şi Chiuariu: Declaraţia lui Frunzăverde e neinspirată, nu cunoaşte realitatea economică în mod direct

Din banii pt FMI, pe 23 martie s-a plătit o tranşă. Tranşele sunt de aproximativ 120 de milioane şi sunt puse echilibrat de-a lungul anilor, nu e nicio problemă de finanţare nici pentru salarii, pensii sau banii de la FMI. Avem 953 de milioane euro. Banii sunt prevăzuţi în buget„, a adăugat acesta.

Citeşte şi RĂZBOIUL declaraţiilor. Replica lui Frunzăverde: Ponta trebuia să verifice ce am zis despre buget

De asemenea, ministrul a ţinut să precizeze faptul că o „asemenea discuţie”, cu privire la lipsa banilor din buget poate avea un impact negativ privind ratele la care statul român se împrumută, acesta fiind şi motivul pentru care Liviu Voinea a ţinut să aducă aceste lămuriri.

„Nu există probleme de finanţare şi din acest motiv am dorit să intervin pentru că dacă se perpetuează o asemenea discuţie pot fi afectate şi ratele la care ne împrumutăm. Eu nu polemizez cu nimeni dar situaţia bugetară este mai bună ca anul trecut, avem un deficit mai mic decât limitele agreate. Dacă aspectele evidenţiate nu sunt clarificate, pot crea o incertitudine, dar Romania e mai stabilă acum decât acum 12 luni sau şase luni„, a conchis Ministrul Bugetului.

Citeşte şi Frunzăverde: Situaţia bugetară e dramatică. Să fim fericiţi dacă plătim salariile şi pensiile VIDEO