Volodimir Zelenski, anunț de ultimă oră despre o posibilă întâlnire cu Vladimir Putin: ”Putem găsi orice format cu partenerii noștri”

După discuțiile interminabile legate de negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, Volodimir Zelenski face lumină în privința unei posibile întâlniri cu Vladimir Putin.

09 mart. 2023, 10:46
Volodimir Zelenski, anunț de ultimă oră despre o posibilă întâlnire cu Vladimir Putin: ”Putem găsi orice format cu partenerii noștri”

Volodimir Zelenski, anunț de ultimă oră despre o posibilă întâlnire cu Vladimir Putin. Președintele Ucrainei a declarat că în acest moment nu concepe o întâlnire cu liderul de la Kremlin până când Rusia nu va părăsi teritoriul țării sale.

Citește și Alertă în Ucraina! Armata lui Putin, bombardamente masive în Kiev, Harkov și Odessa

Volodimir Zelenski, anunț de ultimă oră despre o posibilă întâlnire cu Vladimir Putin

„Nu avem nicio încredere în el. Rusia trebuie să părăsească teritoriul nostru. După aceea, vom fi bucuroși să ne raliem instrumentelor diplomatice. Pentru a face acest lucru, putem găsi orice format cu partenerii noștri, imediat după aceea”, a declarat Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru CNN. 

Totodată, președintele ucrainean a vorbit și despre reticențele SUA de a livra Kievului avioane de luptă, dar și-a arătat recunoștința pentru vizita președintelui american Joe Biden, de luna trecută

„Este un semnal important pentru întreaga lume că SUA ne sprijină. Și eu apreciez că Statele Unite cred că vom învinge (…)Problema avioanelor de luptă este dificilă. Așteptăm ca această decizie să fie luată. Avem cu adevărat nevoie (de avioane) și chiar facem apel la președinte ca ei (americanii) să poată începe să antreneze piloții ucraineni, iar președintele Biden mi-a spus că se va lucra la asta… Cred că Statele Unite ne vor da posibilitatea de a ne apăra cerul”, a spus Volodimir Zelenski, care a apreciat că furnizarea de avioane occidentale este esențială pentru succesul Ucrainei în conflictul militar.

Volodimir Zelenski a dezvăluit, în cadrul aceluiași interviu, cum el și familia sa fac față războiului izbucnit în urmă cu mai bine de un an.

„Fiica mea s-a înscris la universitate iar fiul meu merge la școală în Ucraina. Amândoi sunt în Ucraina. Sunt la fel ca alți copii ucraineni. Trăim în sunetul sirenelor. Ne dorim victoria. Nu vrem să ne obișnuim cu războiul, dar ne-am obișnuit cu provocările. Toată lumea vrea un singur lucru – să se termine războiul”, a spus Volodimir Zelenski.

Războiul dintre Rusia și Ucraina s-ar putea încheia în această primăvară

Războiul dintre Rusia și Ucraina ține de mai bine de un an, însă acesta ar putea ajunge la sfârșit cât de curând. Șeful serviciilor secrete militare, care e prezis invazia Rusiei, a declarat că în această primăvară ar putea avea loc o bătălie decisivă și că Rusia nu mai dispune de „resursele militare” necesare pentru a-i face față.

Șeful serviciului de spionaj al armatei ucrainene, SBU, Kirilo Budanov susține că Rusia va rămâne fără „resurse militare” pentru a-și atinge obiectivele. Pe parcursul ultimelor săptămâni, oficialii ucraineni au avertizat, în repetate rânduri, faptul că Rusia plănuiește un atac major, care ar fi trebuit să coincidă cu „aniversarea” de un an de la invazia Rusiei în Ucraina. Aceasta a avut loc pe 24 februarie, însă până acum acest lucru nu s-a materializat.

„Rusia a irosit cantități uriașe de resurse umane, armament și materiale. Economia și producția sa nu sunt capabile să acopere aceste pierderi. Și-a schimbat lanțul de comandă militară. Dacă armata Rusiei nu își va îndeplini obiectivele în primăvara aceasta, va rămâne fără resurse”, a spus Budanov, într-un interviu acordat USA Today din biroul său fortificat din Kiev.

Kirilo Budanov împarte biroul său cu două broaște și canari care pot detecta gazele otrăvitoare. Generalul ucrainean este cel care a prezis când va invada Rusia, lucru care s-a dovedit a fi corect. Acesta a mai afirmat că între cele două țări se va duce o bătălie decisivă în acestă primăvară, care va fi cea care va pune și capăt acestui război.

Acesta nu a oferit și dovezi în acest sens, care să îi susțină afirmațiile. Sursa citată a mai subliniat faptul între Moscova și Kiev mai există și un război informațional, pe lângă cel de pe câmpul de luptă. Experții avertizează că ambele părți trebuie să fie pregătite pentru un război de lungă durată.

Citește și Serviciile secrete americane avertizează: Rusia ar putea continua războiul din Ucraina câţiva ani. Există riscuri de escaladare a conflictului.