Volodimir Zelenski, decizie șoc! De ce a decis să demită rapid mai mulți ambasadori ai Ucrainei în Europa

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, sâmbătă, 8 iulie 2022, să demită mai mulți ambasatori europeni printre care se numără ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik.

09 iul. 2022, 23:06
Volodimir Zelenski, decizie șoc! De ce a decis să demită rapid mai mulți ambasadori ai Ucrainei în Europa

Vestea a fost dată printr-un decret în care nu precizează și motivele acestor destituiri. Zelenski a anunţat demiterea ambasadorilor Ucrainei în Germania, India, Republica Cehă, Norvegia şi Ungaria.

De ce i-ar fi dat afară Zelenski pe ambasadorii europeni

Momentan nu se știe dacă aceştia vor fi numiţi în alte posturi, comentează Reuters. Anterior acestei decizii, Zelenski le ceruse diplomaţilor ucraineni să obţină sprijin internaţional şi ajutor militar pentru Ucraina.

Citește și: Zelenski, anunţ la CNN: Care este condiţia obligatorie a Ucrainei pentru pacea cu Rusia VIDEO

Ambasadorul Melnik era deja recunoscut pentru cererile sale repetate de mai mult sprijin din partea guvernului german, sub forma de arme grele, pe măsură ce atacurile Rusiei continuau.

Totuși, el și atras, de curând, mai multe critici după ce i-a luat apărarea liderului naţionalist ucrainean Stepan Bandera, care a condus un grup responsabil de epurare etnică şi masacrarea a zeci de mii de polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ucrainenii bănuiesc că ambasadorii vor primi joburi mai importante

Mai multe ziare din Germania, printre care Bild și Süddeutsche Zeitung, au scris, citând surse din Ucraina că Melnik urmează să fie mutat la Ministerul de Externe de la Kiev

Relaţiile Kievului cu Germania – care depinde puternic de resursele energetice ruseşti, fiind, de asemenea, cea mai mare economie a Europei – constituie un subiect sensibil.

În prezent, Kievul și Berlinul nu sunt în cele mai bune relații din cauza unei turbine de fabricaţie germană, aflată în mentenanţă în Canada. Germania vrea ca Ottawa să predea turbina gigantului rus Gazprom, care susţine că şi-a redus volumul de gaze pompat în Europa din cauza absenţei acestei turbine.

Kievul a cerut Canadei să nu trimită turbina, argumentând că expedierea acesteia în Rusia ar constitui o încălcare a sancţiunilor impuse Moscovei.

Zelenski ameninţă Rusia cu armele Occidentului

Preşedintele ucrainean le-a cerut, acum două zile, celor care au posibilitatea să transmită adevărul despre situaţia actuală în zonele ocupate, unde s-a oprit accesul la reţelele de comunicare.

Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs adresat ucrainenilor, că în sfârşit simte că armele primite de la parteneri au început să aibă o eficienţă foarte bună. El a menţionat că potenţialul ofensiv al armatei Rusiei scade şi că toţi criminalii, torţionarii şi violatorii ruşi vor fi traşi la răspundere.

Citește și: Zelenski spune că Insula Şerpilor este un avertisment pentru Rusia: Ucraina „nu va fi ruptă”

„La Harkiv, Universitatea Pedagogică a fost distrusă într-un atac cu rachetă al ruşilor – clădirea principală, sălile de lectură, muzeul universităţii, biblioteca. Asta caracterizează sută la sută invazia ruşilor. Dacă vorbim despre definiţia barbariei, acest atac este cel mai potrivit. Doar un inamic al civilizaţiei şi umanităţii poate face astfel de lucruri – atacuri cu rachetă asupra unei universităţi, o universitate pedagogică”, a spus Zelenski. “Însă indiferent cât vor încerca inamicii să ne prindă, nu vor reuşi. Vom rezista. Şi vom reface totul”, a adăugat el.