Volodimir Zelenski laudă decizia Curții de la Haga cu privire la arestarea lui Vladimir Putin: „Un stat malefic!”

Ucraina nu recunoaște la nivel oficial jurisdicția Curții de la Haga, însă Volodimir Zelenski și-a exprimat încântarea pentru că judecătorii europeni au emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. 

20 mart. 2023, 09:04
Volodimir Zelenski laudă decizia Curții de la Haga cu privire la arestarea lui Vladimir Putin: „Un stat malefic!”

Duminică, 19 martie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele lui Vladimir Putin reprezintă „un punct de cotitură”. De asemenea, liderul de la Kiev a transmis că Rusia va i trasă la răspundere pentru „fiecare act de teroare”.

„Încă o săptămână de apărare împotriva statului malefic se apropie de sfârşit. Încă o săptămână în care în fiecare zi, în fiecare noapte, armata rusă a bombardat oraşe, sate ucrainene şi ne-a ucis oamenii. Kamyanske în regiunea Zaporizhzhia, Beryslav în regiunea Herson, Marhanets în regiunea Dnipropetrovsk, Avdiivka, Kramatorsk şi Kostiantynivka în regiunea Doneţk, Kostiantynivka în regiunea Sumî…

Şi alte zeci şi zeci de alte oraşe şi sate ucrainene care au fost lovite de teroriştii ruşi doar în această săptămână. Condoleanţe tuturor celor care şi-au pierdut rudele, pe cei dragi… Statul malefic va fi tras la răspundere pentru fiecare act de teroare împotriva ucrainenilor.

Săptămâna aceasta a adus în sfârşit un rezultat juridic internaţional cu adevărat semnificativ pentru Ucraina, pentru justiţie. Există un mandat al Curţii Penale Internaţionale pentru arestarea liderului rus, iar acesta este un punct de cotitură.

Momentul după care devine incontestabil faptul că sfârşitul acestei agresiuni pentru Rusia va fi întreaga responsabilitate a acesteia. Responsabilitate pentru fiecare lovitură asupra Ucrainei, pentru fiecare viaţă distrusă, pentru fiecare copil ucrainean deportat… Şi, bineînţeles, pentru fiecare manifestare de destabilizare a lumii provocată de agresiunea rusă”, a declarat Zelenski.

 

Volodimir Zelenski: „Aş dori să-i laud pe oamenii noştri care curăţă minele ruseşti şi muniţiile neexplodate lăsate de ocupant”

 

În prezent, armata ucraineană desfășoară o operațiune de deminare a teritoriului invadat.

„Aş dori să-i laud pe oamenii noştri care curăţă minele ruseşti şi muniţiile neexplodate lăsate de ocupant. Aceasta este o muncă zilnică minuţioasă şi foarte periculoasă. De la începutul războiului la scară largă, specialiştii noştri în pirotehnie şi explozivi au inspectat deja peste 100.000 de hectare de teritoriu. Peste 400.000 de obuze inamice au fost neutralizate.

Peste 200.000 de obiecte explozive au fost deja îndepărtate. Gonirea ocupantului, curăţarea pământului nostru de toate urmele statului malefic şi pedepsirea teroriştilor sunt sarcinile noastre. Sarcini pe care le vom îndeplini. Noi, ucrainenii, suntem uniţi. Şi lumea este unită”, a mai transmis Zelenski.

 

Volodimir Zelenski: „Lumea vede cât de curajos şi nobil luptă poporul nostru. Şi de aceea reuşim să mobilizăm sprijinul atât al principalelor puteri”

 

Președintele de la Kiev a reușit să strângă în ultimul an donații uriașe ce constau atât în echipamente de luptă ofensive, defensive, dar și bani. Astfel, prin intermediul platformei United24, au fost strânse 300 de milioane de dolari pentru Ucraina.

„În aceste zile, platforma noastră United24 a depăşit pragul de 300 de milioane de dolari în donaţii. De la oameni din întreaga lume – peste o sută de ţări, mii şi mii de donatori. Oameni obişnuiţi, companii private care ajută la cumpărarea de drone pentru armata noastră, cumpără ambulanţe, reconstruiesc spitale şi infrastructură. Şi aceasta este o platformă de caritate ucraineană.

Una dintre diversele iniţiative care unesc lumea. Lumea înţelege ce se întâmplă. Lumea vede cât de curajos şi nobil luptă poporul nostru. Şi de aceea reuşim să mobilizăm sprijinul atât al principalelor puteri, cât şi al miliardelor de inimi din întreaga lume. Sunt recunoscător tuturor celor care cred în Ucraina şi care ne ajută să restabilim securitatea!”, a comentat Zelenski.