Volodimir Zelenski, mesaj dur pentru Putin: 6000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina

Preşedintele Ucrainei îndeamnă statele membre NATO să impună o zonă de interdicţie aeriană, pentru a opri forţele aeriene ruse.

02 mart. 2022, 09:59

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunță că soldații săi, dar și civilii care au decis să se alăture luptei din Ucraina au ucis mii de soldați ruși. Aproape 6000 de ruși au fost uciși pe pământul ucrainean până acum, a anunțat Zelenski. Ucraina continuă să primească întăriri constând în tehnică militară din toate statele UE.

Ucraina va primi mai multe rachete Stinger şi Javelin din alte ţări, precum şi un nou transport de drone din Turcia, a anunţat miercuri ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, informează Reuters. Mai multe ţări occidentale s-au angajat să furnizeze arme Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei ruse.

Zelenski a vorbit şi despre  atacul Rusiei asupra memorialului Holocaustului Baby Yar, unde aproximativ 70.000-10.000 de evrei au fost masacraţi în al Doilea Război Mondial de către trupele germane şi de auxiliarii ucraineni.
„Această lovitură dovedeşte că pentru mulţi oameni din Rusia, Kievul nostru este ceva absolut străin”, a afirmat el.

El a mai subliniat: Moscova „ţinteşte să ne şteargă istoria”. „Ei nu ştiu nimic despre Kiev, despre istoria noastră. Însă toţi au primit ordin să ne şteargă istoria, să ne şteargă ţara, să ne şteargă pe toţi”, a adăugat liderul ucrainean în discursul video difuzat miercuri dimineaţă.

”Dacă Ucraina cade”, Rusia se va afla ”la frontierele unor state NATO”, avertizează Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenskl se declară, într-un interviu acordat Reuters şi CNN, ”foarte recunoascător” omologului său american Joe Biden şi liderilor ONU, însă apreciază că aceştia nu l-au ”auzit”.

”Este important să se ştie că, dacă Ucraina cade, toate aceste trupe se vor afla la frontiere ale unor membri NATO, ale Lituaniei, Poloniei”, declară Zelenski.

”Şi va exista aceeaşi problemă acolo şi va avea loc o a doua serie de teste, pentru că vor exista, de asemenea, provocări”, avertizează Zelenski.

Preşedintele ucrainean îndeamnă Rusia, în acest interviu, acordat Reuters într-un complex guvernamental puternic păzit, să oprească bombardarea oraşelor ucrainene pentru ca să înceapă negocieri semnificative în vederea unui armistiţiu, în contextul în care o primă rundăde negocieri între Rusia şi Ucraina a condus la progrese slabe.

Noi companii se retrag din Rusia pe fondul războiului din Ucraina. Apple sistează vânzările către Rusia
El îndeamnă statele membre NATO să impună o zonă de interdcţie aeriană, pentru a opri forţăele aeriene ruse, subliniind că este vorba despre o măsură preventivă şi nu menită să atragă NATO într-un război cu Rusia.

Zelenski, care a refuzat să părăsească Kievul în timp ce forţe ruse înaintează către capitala ucraineană, avertizează totodată că Kievul va cere garanţii de securitate cu caracter constrângător juridic, în cazul în care NATO refuză aderarea Ucrainei.

Între condiţiile unei continuări a negocierilor cu Rusia, el subliniază că ”este necesar ca cel puţin să nu mai bombardeze oameni, să oprească pur şi simplu bombardamentele şi apoi să se aşeze la masa negocierilor”.

Criza din Ucraina, Turcia livrează drone, rachete Stinger şi Javelin şi blochează navele ruseşti
În tmpul interviului, Rusia a bombardat turnul televiziunii din Kiev, situat lângă un momorial al Holocaustului, Babi Iar, în care au fost ucise cel puţin cinci persoane. Rachete ruseşti au lovit tot marţi centrul oraşului Harkov (est).

Ucraina a primit transporturi de armament de la state membre NATO care să o ajute să se opună unei invazii militare la scară mare, declanşată săptămâna trecută de forţe ruseşti, iar Occidentul a impus sancţiuni copleşitoare vizând economia rusă.

Însă Zelenski îndeamnă comunitatea internaţională să facă şi mai mult, inclusiv să impună o zonă de interdicţie aeriană.

”Asta nu înseamnă atragerea statelor membre NATO în război. Adevărul este că toată lumea a fost antrenată de mult timp în război şi clar nu de Ucraina, ci de către Rusia – este în curs un război la scară mare”, subliniază Zelenski.

Însă, preşedintele Statelor Unite Joe Biden i-a spus personal că nu este momentul unei asemenea măsuri, declară el.

Ucraina exercită presuni aspra NATO să-i accelereze aderarea, o solictare căreia Rusia i se opune aprig, citată de către Moscova drept unul dintre motivele lansării acestui război.

”Partenerii noştri, dacă nu sunt pregătiţi să primească Ucrana în NATO, pentrucă nu vrea Rusia ca Ucraina să fie în NATO, trebuie să elaboreze garanţii comune de securitate Ucrainei”, declară şeful statului ucrainean.

”Asta înseamnă să avem integritate teritorială, frontiere protejate, relaţii speciale cu toţi vecinii noştri, să fim complet în siguranţă, iar garanţii noştri care ne asigură securitatea să o garanteze în mod legal”, subliniază Zelenski la CNN.