Volodimir Zelenski, un nou mesaj: „Rachetele ruseşti vor cădea asupra NATO”

Zelenski reclamă o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, altfel "rachete ruseşti vor cădea" asupra NATO.

14 mart. 2022, 06:14
Volodimir Zelenski, un nou mesaj: „Rachetele ruseşti vor cădea asupra NATO”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică seara că este doar o chestiune de timp până când asaltul militar al Rusiei asupra Ucrainei se va extinde la membrii NATO, dacă Alianța nu instituie o zonă de interdicție aeriană deasupra țării sale, relatează CNN.

„Anul trecut, i-am avertizat clar pe liderii NATO că dacă nu vor exista sancțiuni preventive dure împotriva Rusiei, aceasta va începe un război”, a declarat Zelenski în mesajul video postat, ca în fiecare seară, pe pagina sa de Facebook. „Am avut dreptate. Acum repet, din nou: dacă nu ne închideți cerul, este doar o chestiune de timp până când rachetele rusești vor cădea pe teritoriul vostru. Pe teritoriul NATO. Pe casele cetățenilor din țările NATO”, a avertizat președintele ucrainean.

Se predă Zelenski? „Dacă aş fi în locul tău, m-aş gândi la viaţa oamenilor mei şi aş accepta oferta”
El a menționat și uciderea jurnalistului american Brent Renaud duminică, la Irpin, într-un atac rus: „Un jurnalist american a fost ucis astăzi în regiunea Kievului. Brent Renaud. Colegul său a fost rănit. A fost un atac deliberat al armatei ruse. Ei știau ce fac. Dar nu toată lumea din Occident pare să știe ce fac”, a continuat președintele Ucrainei.

Zelenski a mai spus că echipa sa continuă negocierile cu Rusia pentru a stabili o întâlnire între el și președintele rus Vladimir Putin.

„Reprezentanții delegațiilor țărilor noastre vorbesc în format video în fiecare zi. Delegația noastră are o sarcină clară – să facă totul pentru a asigura o întâlnire a președinților, întâlnire pe care sunt sigur că oamenii o așteaptă”, a afirmat Zelenski.

Volodimir Zelenski a vizitat militarii răniţi în spital. I-a decorat pentru a le creşte moralul

El s-a exprimat la finalul unei zile marcate de atacul asupra unei baze de antrenament ucrainene, situată la aproximativ 20 de kilometri de Polonia, în apropierea oraşului ucrainean Liov. Potrivit ucrainenilor, aceste bombardamente s-au soldat cu 35 de morţi şi 134 de răniţi.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel către companiile de software, duminică, pe Twitter, el cerându-le acestora să nu asigure suport pentru produsele lor în Rusia.
“Acum nu pot exista “jumătăţi” de decizii sau “jumătăţi de măsură”. Există doar negru şi alb, bine sau rău! Sunteţi fie pentru pace, fie îl susţineţi pe cruntul agresor rus să ucidă copii şi femei în Ucraina. Microsoft, Oracle, SAP, nu mai asiguraţi suport pentru produsele voastre în Rusia, opriţi războiul!”, a scris Zelenski.

El le-a mulţumit Meta şi altor platforme care au o poziţie activă în favoarea Ucrainei în contextul războiului. “Războiul nu este doar o confruntare militară pe pământ ucrainean. Este şi o luptă cruntă în spaţiul informaţional. Vreau să mulţumesc Meta şi altor platforme care au o poziţie activă” şi sunt alături de ucraineni.

Zelenski a discutat cu mai mulţi lideri mondiali, duminică, între care şi Klaus Iohannis, şi a postat un mesaj în acest sens: “Am continuat negocierile cu partenerii internaţionali. I-am imformat pe preşedintele Slovaciei, Zuzana Caputova şi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, despre combaterea agresiunii Rusiei, crimele de război ale Rusiei, în special împotriva civililor. Le-am mulţumit pentru susţinerea oamenilor din Ucraina. S-a discutat şi drumul nostru către Uniunea Europeană”.