Producătorul auto Volvo Cars, cu sediul în Suedia și deținut de grupul chinez Geely Holding, a anunțat, recent, că va concedia circa 3.000 de angajați. Decizia vine pe fondul unui plan de reducere a costurilor, potrivit CNBC.
Încă de la finalul lunii aprilie, compania a lansat un program de eficientizare financiară în valoare de 18 miliarde de coroane suedeze, adică aproximativ 1,89 de miliarde de dolari.
Citește și: Concedieri 2025. Inspecția Muncii a început controalele la firme, care anunță concedieri colective
Disponibilizările vor afecta în special locurile de muncă din birourile prezente în Suedia, reprezentând aproximativ 15% din totalul personalului administrativ al companiei, au menționat reprezentanții.
„Măsurile anunţate astăzi au fost dificile, dar reprezintă paşi importanţi pentru a face Volvo Cars mai puternic şi mai rezilient”, a declarat Hâkan Samuelsson, preşedinte şi CEO al companiei.
Din cele 3.000 de locuri de muncă eliminate, în jude de 1.000 sunt ocupate în acest moment de consultanți, în principal în Suedia, iar alte 1.200 sunt angajați permanenți tot în Suedia. Restul pozițiilor afectate se află pe piețele internaționale.
În același timp, incertitudinile legate de tarifele comerciale se așteaptă să aibă un impact semnificativ asupra industriei auto, în special din cauza globalizării lanțurilor de aprovizionare, dar și a dependenței de operațiunile de producție din America de Nord.
Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a amenințat vineri că urmează să impună tarife vamale de 50% pentru importurile din Uniunea Europeană începând cu 1 iunie, ceea ce a dus la o scădere bruscă a indicelui auto european. Ulterior, duminică, liderul de la Casa Albă a anunțat amânarea introducerii noilor taxe până la data de 9 iulie. Asta, în urma discuțiilor telefonice cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
În acest moment, UE se confruntă deja cu tarife vamale de 25% din partea SUA pentru automobile, oţel şi aluminiu, precum şi cu tarife „reciproce” de 10% pentru majoritatea celorlalte produse. Cu toate că este considerată un lider în tranziția către vehicule electrice, compania a anunțat în luna septembrie că renunță la obiectivul de a vinde exclusiv astfel de modele, invocând necesitatea unei abordări „pragmatice şi flexibile” în contextul schimbărilor din piaţă şi al scăderii cererii.
Citește și: Chinezii fac concedieri masive în Europa. Sute de angajați din domeniul auto au rămas fără locuri de muncă