Vom avea parte de un weekend canicular. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Ultimele două zile ale săptămânii vor aduce o vreme caniculară, meteolorogii emiţând chiar o informare de temperaturi ridicate pentru sâmbătă şi duminică. Din păcate, nici pentru săptămâna viitoare nu există veşti bune, canicula punând stăpânire pe toată ţara, iar ploile ce pot răcori atmosfera vor apărea foarte rar.

02 aug. 2013, 14:20
Vom avea parte de un weekend canicular. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

După o noapte plăcută, ziua de sâmbătă ne aminteşte că vara poate oricând să ne readucă temperaturile caniculare. Maximele urcă la 37 de grade în sudul şi vestul Olteniei, la umbră. Ceva mai suportabilă va fi vremea în nordul Moldovei, unde temperaturile se opresc şi la numai 25 de grade. Norii nu lasă ploi decât după masă în partea de est a ţării şi în Carpaţii Orientali, unde şi vântul este o idee mai agitat. Canciula însă se va simţi din plu în vestul sudul şi centrul ţării, dar mai ales în Banat şi Oltenia.

Sâmbătă, atmosfera se încinge şi în Capitală. Din nou vom suferi de cald la cele 33-34 de grade. Soarele abia dacă se întâlneşte cu vreun nor, iar de ploi nici nu poate fi vorba.

Duminică, vremea rămâne călduroasă în vestul, sudul şi local în centrul ţării, iar în sud-vest se menţine alerta de caniculă, disconfortul termic va fi accentuat în aceste regiuni. Ca aspect, vorbim despre o zi însorită în mare parte din ţară, şi doar după-amiază se perindă câţiva nori peste regiunile noastre estice, dar nu lasă picătură de ploaie. Vântul nu se intensifică, rămâne potolit, iar temperaturile zilei pornesc de la 26 de grade în nordul Moldovei şi ating 37 de grade în sudul Olteniei şi al Banatului.

În Bucureşti, vremea tot călduroasă va fi şi duminică, dar frumoasă, ca aspect, pe fondul cerului perfect senin şi fără vânt agitat. Prin urmare, la amiază termometrele vor indica 31…32 de grade la umbră, orice fel de planuri de petrecere a timpului în aer liber sunt binevenite.

Luni, doar în Moldova temperaturile vor fi mai potolite, în nordul regiunii nu vor fi mai mult de 27 de grade. Însă în celelalte regiuni vorbim despre vreme călduroasă, caniculară chiar în sud-vest, unde se ating 36 de grade la amiaza. Cerul se menţine destul de degajat şi doar prin nordul teritoriului vorbim despre câţiva nori purtători de ploi slabe, trecătoare.

În Capitală şi ziua de luni se anunţă călduroasă, cu 32….33 de garde luni la prânz, în aceleaşi condiţii de cer senin şi vânt slab.

Ziua de marţi rămâne caldă în toată ţara, iar canicula se extinde, cuprinde întreg vestul şi sud-vestul ţării. Temperaturile amiezii se vor încadra, aşadar, între 27 si 37 de grade la nivelul întregii ţări, iar cele câteva averse cu fulgere şi tunete anunţate de meteorologi apar sporadic prin Moldova şi zona Carpaţilor Orientali. În rest, vremea se anunţă însorită şi tendinţa pentru zilele următoare menţine timp frumos şi călduros, cu temperaturi local caniculare în vestul şi sud-vestul ţării.

Temperaturile cresc sâmbătă în Transilvania, iar ziua se anunţă însorită, cu doar câţiva nori inofensivi către versanţii Carpaţilor Orientali. 30 de grade la umbră vor indica la amiază termometrele din Brasov, în timp ce la Sibiu şi Cluj Napoca vor fi 32, iar la Alba Iulia 34, la un pas de caniculă.

La fel de cald este şi spre nord-vest, unde soarele străluceşte neumbrit de nori întreaga zi şi amiaza vine cu 32 de grade în Baia Mare şi 34 la Oradea.

Spre sud este chiar mai cald, tot fără scamă de nor pe cer, doar soare fierbinte întreaga zi. Iar la prânz vor fi temperaturi de prag de caniculă, 35 de grade la Arad şi Deva, 36 la Timişoara.

Şi în Oltenia este fierbinte, sâmbătă, soarele torid ridică şi aici mercurul din termometre spre 36 de grade la Craiova şi Slatina, şi chiar 37 la Drobeta Turnu Severin.

Muntenia este călduroasă şi ea, iar în vestul regiunii vremea devine canicurală la amiază, cu temperaturi de 35 de grade de la Piteşti până la Alexandria şi chiar 36 la Giurgiu. Spre Bărăgan însă, rătăcesc şi câţiva nori ce mai domolesc arşiţa, în Buzău maxima nu trece de 31 de grade, iar la Brăila vor fi 30.

În Dobrogea este cer variabil sâmbătă, adică soare şi nori deopotrivă, iar temperaturile sunt plăcute, cel mult 29 de grade vor indica termometrele în această regiune.

Moldova este regiunea cu cele mai plăcute valori termice, aici soarele se mai ascunde după câte un nor pe parcursul zilei, spre dealuri aşteptăm şi câteva averse cu fulgere şi tunete, iar atmosfera rămâne respirabilă. 28 de grade vor fi la Vaslui şi la Iaşi, în timp ce la Piatra Neamţ şi Suceava numai 26 grade.

Weekendul anunţă o vreme în general plăcută la mare. E drept, chiar dacă ziua a început cu soare pe litoral, meteorologii spun că e posibil să dăm umbrele de soare pe unele de ploaie după amiază, când vântul, împreună cu descărcările electrice şi aversele s-ar putea să strice puţin atmosfera estivală. Maximele însă nu lasă de dorit şi cel puţin la amiază valorile anunţă o zi caldă, cu 27-29 de grade Celsius. Cât despre apa mării, şi aceasta e primitoare, cu cele 24 de grade de la ţărm. De altfel, vremea continuă şi sâmbătă să ne bucure cu ore însorite şi doar după masă duminică mai e din nou rost să cadă ceva ploi în trecere. Vântul va fi o idee mai alert pe durata ploilor, dar maximele continuă să fie mari, până la 29 de grade.

Dacă sunteţi amatori de weekenduri la munte, este momentul ideal. Chiar dacă mai cad şi ceva ploi rapide în Carpaţii Orientali după amiază, în rest, soarele este la el acasă în staţiunile montane. Maximele nu lasă de dorit, astfel că vom avea 23 de grade în Păltiniş, Predeal şi Semenic, în timp ce la Stâna de Vale, în Apuseni este de-a dreptul cald, cu 26 de grade la amiază. E drept, sus, la Vârful Toaca, este răcoare, cu doar 17 grade. Duminică vremea continuă în aceeaşi notă plăcută, cu cer variabil, vânt slab, iar ploile de sâmbătă sunt plecate departe de staţiunile montane.