Ursula Von der Leyen: Prețurile mari la energie, un fenomen global. Costurile energiei regenerabile scad în timp

Creșterea prețurilor la energie e un fenomen care afectează tot globul. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a transmis, luni, la București, care sunt motivele acestei creșteri.

27 sept. 2021, 20:11
Ursula Von der Leyen: Prețurile mari la energie, un fenomen global. Costurile energiei regenerabile scad în timp

Ursula Von der Leyen a spus că energia regenerabilă este o componentă a acestor costuri, iar prețurile pentru sursele regenerabile s-au stabilizat și vor continua să scadă odată cu trecerea timpului.

„Suntem în curs de a analiza în primul rând motivul acestor creșteri de prețuri. Avem de-a face cu un fenomen global. Nu e un fenomen care afectează doar Europa, pentru că prețurile la gaze naturale cresc peste tot.

De ce? Există mai mult componente. În primul rând, în timpul pandemiei și în timpul stării de urgență bineînțeles economia nu prea a crescut iar cererea a scăzut drastic.

Acum vedem o creștere enormă în cererea de gaze naturale, în special în Asia. Asia reia pasul rapid și duce la creșterea prețurilor.

Ar mai fi o componentă, anume furnizorii nu reacționează destul de rapid. Mă bucur că prietenii norvegieni au spus că vor crește aprovizionarea pe termen scurt și sper ca și Rusia să facă acest lucru, să urmeze acest exemplu bun pe care îl dă Norvegia.

Prețurile la energie nu includ doar prețul la gaze naturale, ci și energia din surse regenerabile. Aici avem o veste bună. Prețurile sunt stabile și în timp au scăzut. Investițiile în surse regenerabile de energie sunt calea de urmat. Ne ajută să fim independenți când vine vorba de importurile de gaze naturale și petrol și ne oferă o energie regenerabilă iar costurile scad în timp.

Săptămâna viitoare, la reuniunea informală a Consiliului UE din Slovenia vom discuta acest subiect iar Comisia va veni cu propuneri ce se poate realiza pe plan european: ce putem face cu gospodăriile vulnerabile cu venituri mici sau cu firmele mici, cum putem să le ajutăm să facă față presiunii acestor prețuri la energie”, a declarat șefa Comisiei Europene.

Klaus Iohannis a spus, la rândul său, că e o problemă globală și că începând de săptămâna viitoare va găsi soluții.

„Prețurile mari pe energie, în special pe electricitate, nu sunt o problemă românească. Este vorba de o problemă care se pare că a devenit globală. Toată lumea este afectată de aceste creșteri și soluțiile vrem să le căutăm și să le găsim începând de săptămâna viitoare, când avem un Consiliu informal în Slovenia și vom avea primele idei și soluții pentru a aborda chestiunea”, a spus Iohannis.

Chiar dacă creșterile vor fi resimțite rapid, Guvernul e pregătit să ia măsuri de sprijin.

„Chiar dacă această problem nu este una făcută la noi, trebuie să o tratăm la noi, și știu că Guvernul a luat foarte în serios chestiunea, a pregătit și pregătește un pachet, la început pentru consumatorul vulnerabil (…), însă e nevoie de mult mai mult și știu din sursă sigură că aceste chestiuni sunt discutate și pregătite la Guvern. Firmele, anteprenoriatul au nevoie de măsuri active și aceste prețuri vor fi resimțite foarte repede de economia reală, de unde evident vor avea un impact și asupra altor prețuri”, a mai spus Iohannis.