Vorbitul la telefon ar putea fi interzis în timpul mersului pe bicicletă

Desigur este vorba de Olanda, locul în care oamenii se deplasează în număr mare pe două roți. Din cauza creșterii numărul de accidente, guvernul olandez vrea să interzică folosirea dispozitivelor mobile în timpul mersului pe bicicletă.

26 sept. 2018, 15:03
Vorbitul la telefon ar putea fi interzis în timpul mersului pe bicicletă

Deși nu a fost încă aprobată de Camera inferioară a Parlamentului olandez, legea ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie 2019. „Este interzisă ţinerea unui dispozitiv electronic mobil în timpul conducerii tuturor vehiculelor (inclusiv a bicicletelor)”, se arată într-un text guvernamental publicat în Olanda, potrivit Agerpres.

În această țară, șoferii care vorbesc la telefon fără dispozitive hands-free riscă o amendă în valoare de 230 de euro. Același lucru s-ar putea aplica și în timpul deplasării pe bicicletă, ca măsura de siguranță pentru cetățeni.

Ministrul olandez al Infrastructurii, Cora van Nieuwenhuizen a declarat că folosirea telefonului mobil în timpul deplasării este „la fel de periculoasă pe biciclete şi cu toate tipurile de vehicule, la fel ca şi cu maşina”.

„Când sunteţi pe drum trebuie să fiţi total atenţi, să nu trimiteţi mesaje sau să vă ocupaţi cu alte lucruri la telefon”, a mai spus oficialul.

Organizaţia olandeză pentru siguranţa rutieră estimează că utilizarea telefoanelor mobile pe vehiculele cu două roţi reprezintă un pericol tot mai mare, în ciuda existenţei unei infrastructuri foarte bune destinate bicicliştilor. Potrivit organizaţiei, smartphone-urile sunt implicate în unul din cinci accidente care implică tineri pe biciclete.